Vijftien jaar KNRM in Huizen

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) viert dat zij vandaag alweer vijftien jaar in Huizen aanwezig zijn. De plaatselijke commissie van de KNRM Huizen wilde dit moment niet ongemerkt voorbij laten gaan. Secretaris Michiel Kok hees samen met bemanningsleden om 11.00 uur officieel de KNRM-vlag bij het KNRM-reddingstation aan de Energieweg.

Ontstaan van de KNRM in Huizen

Om te komen tot een uniforme alarmering en hulpverlening op de Randmeren, kreeg de KNRM in 2001 van het Kustwachtcentrum het verzoek haar werkgebied uit te breiden met de Randmeren. Dit resulteerde in 2006 o.a. in een KNRM-station in Huizen. Huizen werd hiermee het 40e reddingstation van de KNRM. De KNRM zocht daarbij bewust de combinatie met de Reddingsbrigade Huizen. De kennis en ervaring van de bestaande hulpverlener op het Gooimeer werd zo ten volle benut. De Huizer reddingsbrigade is in 1969 onder de paraplu van de gemeente Huizen opgericht. De Reddingsbrigade ging voor een deel verder als reddingstation onder de paraplu van de Reddingsbrigade Nederland.

Vijftien jaar KNRM in Huizen

In de afgelopen vijftien jaar zijn een aantal mijlpalen behaald. Zo werd in 2007 het nieuwe boothuis met bemanningsverblijf aan de Energieweg geopend. De huidige reddingboot Nikolaas Wijsenbeek werd op 19 september 2009 door mevrouw Wijsenbeek gedoopt. De reddingboot is door de familie Wijsenbeek geschonken ter nagedachtenis aan de jonge, enthousiaste zeiler Nikolaas Wijsenbeek (1977-1994) die door een tragisch ongeval om het leven kwam.

Enkele cijfers

Op dit moment bestaat de bemanning van het KNRM-Reddingstation Huizen uit 35 vrijwilligers. Afgelopen jaar werden door het Huizer team maar liefst 150 acties uitgevoerd. De KNRM is dé hulpverlener op het water, op zee en ruim binnenwater. Reddingboten en vrijwilligers zijn 24 uur per dag beschikbaar voor spoedeisende en niet-spoedeisende hulp. Sinds 1824 redt en helpt KNRM, kosteloos.

Sobere viering

Helaas kon het jubileum niet gevierd worden hoe de KNRM het graag zou willen. De open dag kon dit jaar ook niet doorgaan. Daarom hoopt KNRM Huizen dat ze in september iets voor donateurs en leden kunnen organiseren, als de coronamaatregelen dat toestaan.

Blijf ook op Huizer hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alles wat in Huizen gebeurt? Volg dan de fotografen Inge Jansen, Vincent Snoek en Larisa Landré op het Huizer fotoblog OpHuizerhoogte. Hier zie je nieuwe foto’s uit Huizen en lees je de laatste nieuwtjes uit ons dorp.
Like ons op onze Facebookpagina en mis niets.

Foto’s: Vincent Snoek 

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter