Burgemeester helpt vrijwilligers GNR

Burgemeester vrijwilligers GNR Huizen

Vandaag heeft burgemeester Niek Meijer een kennismakingsbezoek gebracht aan de vrijwilligers van het Goois Natuurreservaat (GNR) in Huizen. Na de oproep van de burgemeester afgelopen winter aan Huizer verenigingen en instellingen om hem uit te nodigen voor kennismaking, heeft de vrijwilligersgroep uit Huizen direct contact opgenomen. Door corona werd het bezoek een tijd uitgesteld, maar vanmorgen was het dan zo ver.

Vrijwilligers van het GNR

De vrijwilligersgroepen van GNR doen wekelijks aan bos- en heidebeheer in de natuurgebieden van Huizen. Vooral het aanpakken van de Amerikaanse Vogelkers (Prunus Serotina, ook wel bospest genoemd) staat hoog op de prioriteitenlijst. Deze invasieve soort overwoekert de Gooise heides en bossen en verdringt andere, inheemse planten en bomen. Dit handwerk wordt door vrijwilligers gedaan, in plaats van met de grote machines van het GNR of ingehuurde aannemers.

Burgemeester vrijwilligers GNR Huizen

Zelf aan de slag

Het bezoek van burgemeester Meijer begon met een rondleiding door De Oude Loods, de loods waar de vrijwilligers doorgaans verzamelen (maar niet in deze coronatijd) en de materialen worden opgeslagen. Vervolgens ging coördinator Frank Sikking samen met de burgemeester op de fiets naar het Erica-gebied, achter het tolhuisje aan de Naarderstraat. Hier maakte hij kennis met de andere vrijwilligers, kreeg uitleg over de werkzaamheden en materiaal uitgereikt. Na een gedegen uitleg hoe je de bospest herkent (vooral aan de geur, als je de bladeren en groeiwijze niet kunt onderscheiden), ging de burgemeester aan de slag met zagen, knippen en scheppen.

Contact en goed luisteren

Tijdens het werk was er ook veel ruimte voor een goed gesprek. Veel vrijwilligers namen de gelegenheid te baat om hun brandende vragen aan de burgemeester te stellen of hun zorgen over bepaalde zaken te uiten. De burgemeester benadrukte het belang van vrijwilligerswerk. “Vrijwilligers zijn het cement van de samenleving. Zonder hen stort alles in elkaar.” De vraag of hij zich niet wilde aansluiten bij de vrijwilligersgroep, moest hij tot zijn spijt ontkennend beantwoorden. Naast zijn drukke bestaan als burgemeester blijft er weinig tijd over voor vrijwilligerswerk. Bovendien is het niet eerlijk om dan één specifieke vereniging of stichting te kiezen. Na zijn pensioen wil hij graag weer vrijwilligerswerk doen, zoals voordat hij burgemeester werd.

Ook heeft burgemeester Meijer beloofd om volgend jaar nog een keer te komen helpen. Dan wel op een minder warme dag, en in meer geschikte kleding. Zelf helpen bij het mooi houden van onze Huizer natuur? Ga een keer langs op dinsdagochtend bij de vrijwilligersgroep, of neem contact op met coördinator Frank. Iedereen is welkom bij deze gezellige groep!

Burgemeester vrijwilligers GNR Huizen
Burgemeester vrijwilligers GNR Huizen

Blijf ook op Huizer hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alles wat in Huizen gebeurt? Volg dan de fotografen Inge Jansen, Vincent Snoek, Larisa Landré en Henk Heijnen op het Huizer fotoblog OpHuizerhoogte. Dagelijks zie je hier nieuwe foto’s uit Huizen en lees je de laatste nieuwtjes uit ons dorp.
Like ons op onze Facebookpagina en mis niets.

Foto’s en tekst: Larisa Landré

Arts and Crafts Huizen

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter