Pas op, eikenprocessierups!

Eikenprocessierups Huizen

Je kunt er in Huizen moeilijk om heen: de honderden bomen met een lint eromheen. Deze linten waarschuwen voor de aanwezigheid van de eikenprocessierups die, zoals de naam al aangeeft, vooral in eiken zit. En laat onze regio daar nou vol mee staan! Sinds afgelopen week wordt er hard gewerkt om de rupsen te verwijderen. Dit wordt gedaan door een gespecialiseerd bedrijf.

Irritatie bij aanraking

De laatste jaren is de eikenprocessierups bezig met een ware opmars, en vorig jaar werd er veel overlast ervaren. Juni wordt gezien als de maand met de meeste overlast. Mensen die in aanraking komen met de brandharen van deze rups, kunnen ernstige irritatie ervaren aan huid en ogen, en krijgen jeukende, rode bultjes op het lichaam die doen denken aan een grote verzameling muggenbulten. Ook kunnen er neus-, keel- en luchtwegklachten ontstaan. De klachten zijn in principe ongevaarlijk, maar bij ernstige aanhoudende klachten moet je altijd de huisarts raadplegen.

Eikenprocessierups Huizen

Eikenprocessierups bestrijden

Na de overlast in 2019 hebben veel gemeentes maatregelen genomen om de verspreiding van de eikenprocessierups te vertragen. Zo zijn er bijvoorbeeld veel nestkastjes voor koolmezen opgehangen. Deze meesjes eten graag eikenprocessierupsen, en helpen zo mee aan de preventieve bestrijding. Wanneer de rupsen echter nesten vormen en vervellen, is het tijd om ze te verwijderen. Deze week zie je ‘mannen in pakken’ door Huizen rijden op hun hoogwerkers. Zij zuigen de nesten uit de bomen en vernietigen de nesten achteraf. Zie je een nest? Meld het dan bij de gemeente! Meer weten? Lees dan bijvoorbeeld de informatie op processierups.nu.

Een nest onder een mezenkast
Eikenprocessierups Huizen
Waar een nest zit wordt een lint aangebracht
De nesten worden weggezogen
Eikenprocessierups Huizen
Na het schoonmaken worden de linten verwijderd
Eikenprocessierups Huizen
De jonge mezen zijn uitgevlogen en eten graag rupsen!

Blijf ook op Huizer hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alles wat in Huizen gebeurt? Volg dan de fotografen Inge Jansen, Vincent Snoek, Larisa Landré en Henk Heijnen op het Huizer fotoblog OpHuizerhoogte. Dagelijks zie je hier nieuwe foto’s uit Huizen en lees je de laatste nieuwtjes uit ons dorp.
Like ons op onze Facebookpagina en mis niets.

Foto’s en tekst: Larisa Landré

Arts and Crafts Huizen

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter