De krachtcentrale…de lichtkathedraal van Huizen

En als dan de schemering valt over de krachtcentrale weet je niet wat je ziet. Het groene licht van de bouwwatchlamp, de oranje natriumverlichting vanaf de andere kant. De krachtcentrale verandert  ’s nachts in een sprookjesachtige plek in Huizen. Wat een ontzettend gaaf pand is dit. Vincent en ik krijgen de gelegenheid om met Peter Kos en Pieter Hogenbirk een kijkje te nemen in het leegstaande industriële gebouw. De droom van iedere fotograaf.  Peter en Pieter vertellen uitbundig over de plannen voor de ateliers, de horeca en het podium. De Krachtcentrale ademt aan alle kanten sfeer en nostalgie uit en we kunnen ze niet anders dag gelijk geven. Hulde voor diegenen die dit van de sloop hebben kunnen redden. Iedere foto die we nu maken is een moment dat nooit meer terugkomt.

Het is koud en fris binnen, de ademwolkjes vinden hun weg in de soms “spooky” ruimtes. Overal waar je kijkt zie je weer een mooi detail. 9 februari wordt het overname contract door de gemeenteraad definitief beoordeeld en als alles goed gaat kunnen Peter en Pieter hun hele ziel en zaligheid in het project gaan steken. En die ziel zweeft er al een beetje rond….

De oude details gaan zo veel als mogelijk behouden blijven. De prachtige ronde ingang, de hoge ramen. Pieter wijst ons op de mooie afwerking op sommige plekken. “Je komt hier dingen tegen die je niet in een fabriek zou verwachten. Daar zijn ze te mooi voor. We vragen ons nog steeds af waarom de ontwerper hier destijds voor gekozen heeft. Was het een studieobject..? We weten niet wie de ontwerper is geweest”

Straks wordt dit de plek waar kunst, uitgaan en lekker eten en drinken samen komen. Een sfeervolle en bruisende plek. Wij kunnen niet wachten. Huizen 2.0

En voor alle kijkers die niet weten hoe de krachtcentrale eruit ziet …. Kijk dan HIER voor een aanzicht van de buitenzijde vanaf de Havenstraat. Een foto van Vincent Snoek.

Blijf op Huizer hoogte

Wil jij ook op Huizer hoogte blijven ? De mooiste foto’s en leukste berichten over Huizen, haar inwoners en ondernemers zie je op onze nieuwe website www.ophuizerhoogte.nl.
Like onze Facebookpagina en mis niets uit het dorp.

fotografie Inge Jansen

 

 

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter