Plein Oostergo omgetoverd tot groene oase

Plein Oostergo Huizen

Wie wel eens in de Bovenmaten komt, weet dat het op plekken best een versteende wijk kan zijn. Afgezien van juist erg groene randen en singels, zijn de pleintjes en delen tussen de woningen vaak behoorlijk kaal. Stukje bij beetje brengt de gemeente daar verandering in. Vandaag was de feestelijke opening van het plein aan de Oostergo, dat getransformeerd is van een kaal, stenen plein naar een groene oase.

Operatie Steenbreek

Vol trots opende wethouder Marlous Verbeek de buurttuin met “Zuid-Franse sfeer”. De herinrichting vond plaats in het kader van Operatie Steenbreek. Steenbreek is een organisatie die in het hele land wil zorgen voor meer groen en minder stenen, om zo te helpen klimaatverandering tegen te gaan, biodiversiteit te vergroten en de leefomgeving van mensen prettiger te maken. En dat is aan de Oostergo zeker gelukt! Om het plein nog wat groener te maken, ruilde Verbeek ter plekke een paar tegels om voor planten.

Plein Oostergo Huizen

Prachtig groen plein

De werkzaamheden startten eind maart, en zouden medio mei afgerond zijn. Dat werd iets langer, zoals ook wel te horen viel bij enkele kritische buren. De werkzaamheden duurde langer dan gepland, maar omwonenden zijn meer dan blij met het prachtige groene plein. “Kinderen kunnen hier spelen, je kunt hier even lekker zitten, elkaar ontmoeten. Er staan zelfs schaaktafels! Dit is echt veel beter dan de doodse boel die het was.” De opening was extra feestelijk met heerlijke koffie, sapjes en allerlei lekkers.

Materialen hergebruikt

De landschapsarchitect heeft geprobeerd zoveel mogelijk gebruik te maken van de elementen die al aanwezig waren. De bomen zijn allemaal behouden gebleven, en nieuwe bomen zijn geplant. De enorme pergola komt vol met rozen, die een paar jaar de tijd nodig hebben om zo hoog te groeien. De oude stenen uit het plein zijn hergebruikt voor bijvoorbeeld de verhoging van het plein. Daar is een zandbak met pomp aangebracht, om de kinderen lekker met modder te laten spelen.

Plein Oostergo Huizen

Tegel eruit, plantje erin

Waterspeelplaatsen komen overal in Huizen op, zoals ook in het Stadspark, het eerder gerenoveerde plein aan de Droogdok en nu ook in het Bad Vilbelpark. Ook de Droogdok werd gerenoveerd vanuit het kader van Steenbreek. Buurtbewoners konden vandaag hun oude tegels komen inleveren op de Oostergo. Als ruil kregen ze daarvoor een plantje. Zo wordt Huizen langzaam steeds groener!

Plein Oostergo Huizen
Ook burgemeester Meijer kwam met zijn vrouw op het vernieuwde plein kijken

Blijf ook op Huizer hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alles wat in Huizen gebeurt? Volg dan de fotografen Inge Jansen, Vincent Snoek en Larisa Landré op het Huizer fotoblog OpHuizerhoogte. Dagelijks zie je hier nieuwe foto’s uit Huizen en lees je de laatste nieuwtjes uit ons dorp.
Like ons op onze Facebookpagina en mis niets.

Foto’s en tekst:  Larisa Landré

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter