Sloop oude fabriekshallen BNI

fabriekshallen BNI

Tot ontsteltenis van vele Huizers is eigenaar SVE Group begonnen met het verwijderen van de oude fabriekshallen van BNI aan de Havenstraat. De sloopwerkzaamheden waren tot grote verbazing van velen deze week ineens begonnen. Wethouder en politiek, initiatiefnemers van de Havenstraatgroep, de buren van De Krachtcentrale en inwoners zijn compleet overvallen.

BNI

Behangfabriek BN International verkeert al jaren in financieel zwaar weer door de afnemende markt en grote concurrentie uit andere werelddelen. Bijna net zo lang wordt er gesteggeld over het in onbruik geraakte stuk terrein aan de kant van de Havenstraat, dat BNI wil inzetten om de financiële positie te versterken en voortbestaan te verzekeren. Anderen zien graag dat het terrein wordt ontwikkeld met oog voor de historische en culturele waarde van de plek. Deze twee zaken zijn niet onverenigbaar, maar vergen wel een zorgvuldig proces.

fabriekshallen BNI

Havenstraatgroep

De Havenstraatgroep is een groep betrokken inwoners met o.a. kunstenaar Peter Kos (De Krachtcentrale), architect Peter Baas (Taanbaas) en Jaco van Vliet (werkzaam bij adviesbureau Arcadis). Al sinds 2014 zijn zij bezig met het maken van plannen voor de oude fabriekshallen en het omliggende terrein. In combinatie met De Krachtcentrale biedt de plek namelijk een uitgelezen kans om te zorgen voor de ‘stepping stone’ of culturele verbindingszone die de gemeente graag ziet tussen haven en Oude Dorp.

fabriekshallen BNI

Gesprekken

Gemeente, BNI en de Havenstraatgroep waren serieus met elkaar in gesprek over de invulling van het terrein. Met de overname van BNI door de SVE Group afgelopen najaar, lijkt de toon van de discussie veranderd. Het verstrijken van de deadline voor het indienen van een bod door de Havenstraatgroep, eind februari, was reden om direct de dag erna met de sloop te starten. Dit terwijl de gesprekken eigenlijk nog gewoon gaande zijn en het bod deze week verwacht kon worden.

Heel Huizen huilt

Wethouder Boom is verbaasd, boos en ontsteld, raadslid Margot Leeuwin (PvdA) verbijsterd, woedend, verdrietig en boos en museumdirecteur Nienke de Wit (Huizer Museum) zou hebben gezegd dat “heel Huizen huilt”. Dat niet heel Huizen rouwig is om de gebouwen te zien verdwijnen, blijkt uit een rondgang langs de toeschouwers van de sloop. Niet iedereen waardeert de historische waarde en potentie die in de gebouwen schuil gaat, zoals eerder bij De Krachtcentrale. “Lelijke, oude gebouwen. Zet maar iets moois voor in de plaats”. Voor SVE Group maakt het allemaal niet uit: BNI moet verder en heeft het geld van de verkoop snel nodig om te kunnen investeren in de toekomst.

fabriekshallen BNI

Blijf ook op Huizer hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alles wat in Huizen gebeurt? Volg dan de fotografen Inge Jansen, Vincent Snoek en Larisa Landré op het Huizer fotoblog OpHuizerhoogte. Dagelijks zie je hier nieuwe foto’s uit Huizen en lees je de laatste nieuwtjes uit ons dorp.
Like ons op onze Facebookpagina en mis niets.

Foto’s: Vincent Snoek 
Tekst:  Larisa Landré

Voor Jou Uitgezocht

2 Reacties

 • Reageer
  A. Verkaik
  4 maart 2021 op 06:24

  Het wordt tijd voor nieuwe content! Ik schrok even toen ik las dat de Crailose weg dicht gaat🤔 2018😂

  • Reageer
   Larisa
   6 maart 2021 op 20:22

   Dan ben je een flink stuk terug gegaan!

  Laat een reactie achter