Het 2020 van KNRM Huizen

KNRM Huizen 2020

Door corona was 2020 een bijzonder druk jaar voor de KNRM. Landelijk was zelfs sprake van het drukste reddingsjaar in het 196-jarig bestaan van de KNRM. Dit kwam voornamelijk doordat mensen van de zomer massaal naar het water trokken om te recreëren. Door de coronamaatregelen recreëerden mensen veel meer in eigen land. Het KNRM-station Huizen voer in 2020 maar liefst 150 keer uit om mensen en dieren te helpen.

Drukke zomer

Door de eerste coronagolf van maart tot juni kwam de watersport veel later op gang dan normaal. Voor de KNRM Huizen was augustus met 38 inzetten de drukste maand. Naast hulp aan vooral kajuitzeiljachten, motorkruisers en open motorboten werd ook hulpverleend aan zeilers op open zeilboten en catamarans, kitesurfers, roeiers en stand up paddlers. In totaal werden door de Huizense vrijwilligers 211 personen en vier dieren veilig aan de wal gebracht.

KNRM Huizen 2020

Minder oefenen

Gelukkig bleef nagenoeg de gehele bemanning gezond en werd 24 uur per dag inzetbaarheid gewaarborgd. Daarvoor waren wel strikte maatregelen nodig, zoals het tijdelijk stoppen van oefenavonden en het varen met een minimum aan bemanning. Dit resulteerde in aanmerkelijk minder vaaruren voor opleiding en oefening, een groot gemis voor zowel de geoefende als de nieuw instromende vrijwilligers.

Maatregelen voor 2021

Voor het komend jaar verwacht de KNRM nog een soortgelijke situatie als in 2020, met hopelijk meer versoepelingen. Er zal een inhaalslag nodig zijn om opleidingen en oefeningen van bemanningsleden weer op peil te krijgen. Vooral nieuwe vrijwilligers hebben cursussen en extra vaaruren op de reddingboten nodig.

Kortom, opnieuw een uitdaging in 2021. Met de grote veerkracht van de vrijwilligers en de steun van donateurs gaat dat beslist lukken, onder het motto van de KNRM: samen helpen redden.

KNRM Huizen 2020

Blijf ook op Huizer hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alles wat in Huizen gebeurt? Volg dan de fotografen Inge Jansen, Vincent Snoek en Larisa Landré op het Huizer fotoblog OpHuizerhoogte. Dagelijks zie je hier nieuwe foto’s uit Huizen en lees je de laatste nieuwtjes uit ons dorp.
Like ons op onze Facebookpagina en mis niets.

Archieffoto’s:  Larisa Landré

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter