Stil protest voor vluchtelingenkinderen

Stil protest vluchtelingenkinderen Huizen

Op het Plein 2000 vond vandaag een stil protest plaats. Om 19:00 verzamelde een twintigtal demonstranten zich voor de Bibliotheek om een oproep te doen aan de Gemeente Huizen om zich aan te sluiten bij de ‘Coalition of the Willing’. Doel van deze coalitie is om het kabinet in beweging te krijgen en ervoor te zorgen dat minstens 500 kwetsbare vluchtelingkinderen een veilige plek in Nederland krijgen.

Stil protest vluchtelingenkinderen Huizen
De burgemeester in gesprek met de demonstranten

Nederland aan zet

In Griekenland speelt zich een humanitaire ramp af. Stichting Vluchteling, VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children luiden de noodklok: er moet per direct een oplossing komen voor kinderen die zonder ouders op de vlucht zijn. Zij zijn het meest kwetsbaar in de Griekse vluchtelingenkampen. Zij hebben per direct een veilige opvangplek nodig. Duitsland is bereid haar deel te doen, net als Frankrijk, Finland, Portugal, Kroatië en Luxemburg. Nu Nederland nog. Vandaar het protest vandaag in Huizen.

Marianne Verhage
Oud-wethouder Marianne Verhage

Betrokken inwoners

Het was een bijeenkomst waarbij mensen op 1,5 meter afstand van elkaar stil staan en een bord omhoog houden met een tekst, of op een andere manier zichtbaar maken dat zij de actie steunen. Aan de actie vandaag deden verschillende betrokken inwoners, raadsleden en zelfs een oud-wethouder mee. De burgemeester kwam kort kijken bij de actie; hij moest snel verder om een petitie in ontvangst te nemen en de raadsvergadering voor te zitten. Ook de politie en BOA’s kwamen even poolshoogte nemen of de demonstranten wel goed afstand van elkaar hielden.

Stil protest vluchtelingenkinderen Huizen

Wekelijks protest

In verschillende gemeentes hebben al vergelijkbare bijeenkomsten plaats gevonden. Sinds de eerste bijeenkomst vorige week, worden wekelijks op donderdag protesten georganiseerd en sluiten meer gemeenten daarbij aan. Zo ook Huizen nadat een aantal inwoners het initiatief heeft genomen. In Huizen is gestart met een kleine groep omdat er nog geen toestemming van de gemeente is. Vanaf volgende week breidt het protest zich uit. Je kunt elke week om 20.00 uur aansluiten.

Blijf ook op Huizer hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alles wat in Huizen gebeurt? Volg dan de fotografen Inge Jansen, Vincent Snoek, Larisa Landré en Henk Heijnen op het Huizer fotoblog OpHuizerhoogte. Dagelijks zie je hier nieuwe foto’s uit Huizen en lees je de laatste nieuwtjes uit ons dorp.
Like ons op onze Facebookpagina en mis niets.

Foto’s en tekst: Larisa Landré

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter