Het miltvuurbosje

miltvuurbosje

Misschien herken je het. Het vierkante bosje midden in de akkers langs de Oud-Bussummerweg bij het landgoed Oud-Bussem. Onhandig voor de boer zou je zeggen, die met zijn GPS gestuurde landbouwtrekker de kaarsrechte strepen door het land trekt.

Maar waarom is het bosje daar dan? Al jaren vraag ik me het af. Zou het een echt miltvuurbosje of pestbosje zijn ? Zo’n bosje was vroeger een plek waar het door besmettelijke ziekten gedood vee werd gedumpt. Het zijn vaak kleine begroeide “eilandjes” in een landschap.

miltvuurbosje

Met de oude melkerij De Hofstede aan de Flevolaan in de buurt zou het zomaar kunnen. Er was vee genoeg.
Het blijven geheimzinnige plekken waar je nooit mocht komen van je ouders. Je zou er nog steeds ziek van kunnen worden. En inderdaad; miltvuur, ook wel bekend als antrax, overleeft tientallen jaren onder de grond.

Een andere optie is nog een ruilverkavelingsbosje, maar daarvoor is de plek niet logisch. Er wordt ook gesproken dat men vroeger meer belasting betaalde naarmate het weiland of de akker groter was. Er werd van boom tot boom gemeten. Door bomen in het midden van de akkers te planten scheelde dat dus in de te betalen belasting.

Wie het weet mag het zeggen ?

Blijf ook op Huizer hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alles wat in Huizen gebeurt? Volg dan de fotografen Inge Jansen, Vincent Snoek, Larisa Landré en Henk Heijnen op het Huizer fotoblog OpHuizerhoogte. Dagelijks zie je hier nieuwe foto’s uit Huizen en lees je de laatste nieuwtjes uit ons dorp.
Like ons op onze Facebookpagina en mis niets.

Foto’s: Inge Jansen

Voor Jou Uitgezocht

1 Reactie

  • Reageer
    Jaap Teuwissen
    16 mei 2020 op 15:32

    Het Huizer Melkmeisje wist destijds wel het ware van, maar zij is helaas reeds al geruime tijd overleden zodat het ‘raadsel’ in nevelen gehuld zal blijven…

  • Laat een reactie achter