Morgenavond maansverduistering en bloedmaan

 

bloedmaan

In de nacht van vrijdag 27 op zaterdag 28 juli 2018 vindt een totale maansverduistering plaats. Hierbij beweegt de Maan zich door de schaduw van de Aarde, zodat er geen direct zonlicht meer op het maanoppervlak valt en de hele Maan veel donkerder is dan normaal. Vanuit Nederland en België is het grootste gedeelte van de eclips zichtbaar, maar het begin moeten wij missen. De verduistering heeft een grootte van maarliefst 1.61 in de kernschaduw, wat betekent dat de Maan zich dicht bij het centrum van de aardschaduw bevindt en sterk verduisterd wordt. De eclips begint om 19:14 uur en staat bij het maximum, om 22:22 uur, op een hoogte van circa 6° (in Utrecht). De eclips eindigt om 1:31 uur. Een totale maansverduistering kan erg indrukwekkend zijn. Tijdens de totaliteit, die duurt van 21:31 tot 23:14 uur, bevindt de Maan zich volledig in de kernschaduw van de Aarde en valt er geen direct zonlicht meer op de Maan. Echter, een beetje zonlicht valt door de aardatmosfeer en wordt gebroken, waardoor dit het maanoppervlak alsnog kan bereiken. Dit is met name rood licht, waardoor er een rode gloed over de Maan komt. Deze fase wordt in de volksmond ook wel Bloedmaan genoemd, en duurt bij deze eclips circa 104 minuten. Doordat de verduistering erg centraal is, is dit effect bij deze eclips bijzonder sterk. Voor een uitleg over het ontstaan van een maansverduistering, zie de pagina Hoe ontstaat een maansverduistering? in de veelgestelde vragen.

Bron; hemel.waarnemen.com

Hoe fotografeer je de bloedmaan ?

  • Kies je lens met grootste brandpuntsafstand en als je kan kiezen tussen een camera met kropfactor of een fullframe, kies dan voor de cropfactor. De sensor hierin vergroot je beeld ten opzichte van een fullframe.
  • Fotografeer uiteraard vanaf je statief. Liefst nog met een draadontspanner of zet de zelfontspanner aan. Zo elimineer je alle trillingen bij het afdrukken.
  • Nu moet je toch echt van de automatische stand af en zet je camera op manueel. Een diafragma van rond de F8 is prima.
  • Zorg er voor dat je sluitertijd niet te lang is. De maan en aarde bewegen ten opzichte van elkaar en bij een te lange sluitertijd heb je al gauw een onscherpe foto. Afhankelijk van de brandpuntsafstand kies je een sluitertijd van rond de 2,5 seconden bij 200 mm en 1,5 bij 300 mm.
  • Kies voor een ISO waarde die niet al te veel ruis geeft. Dit is per camera verschillend. Voor de gemiddelde spiegelreflexcamera kan je beter niet boven de 1000 gaan. Is de foto dan te licht. ISO naar beneden. IS de foto te donker doe dan een stapje terug met je diafragma en kies voor een lager F getal.
  • Fotografeer je in RAW, dan heb je de mogelijkheid om achteraf nog de meeste aanpassingen te kunnen doen bij de nabewerking.

Succes en vergeet vooral niet te genieten van dit mooie natuurverschijnsel.

Blijf ook op Huizer hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alles wat in Huizen gebeurt ? Volg dan de fotografen Inge Jansen, Vincent Snoek en Larisa Landré op het Huizer fotoblog OpHuizerhoogte. Dagelijks zie je hier nieuwe foto’s uit Huizen en lees je de laatste nieuwtjes uit ons dorp.
Like ons op onze Facebookpagina en mis niets.

Foto’s Inge Jansen

 

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter