Onthulling holocaustmonument Levenslicht

Holocaustmonument  Levenslicht Huizen

Vandaag was de onthulling van het tijdelijk holocaustmonument Levenslicht in het voormalig postkantoor op de hoek van de Kerkstraat. Dit monument maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, waar meer dan 150 Nederlandse gemeenten aan deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust. De onthulling van dit monument is tevens de start van diverse activiteiten in Huizen rondom 75 jaar vrijheid die tot medio mei duren. Meer daarover is te vinden op de vandaag gelanceerde website www.75jaarvrijheidhuizen.nl.

Lichtgevende stenen

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen – gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland – staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden en hun leven leefden. Dat geldt ook voor Huizen, waar in de oorlog brede steun werd gegeven aan Joodse onderduikers.

Holocaustmonument  Levenslicht Huizen

Onthulling holocaustmonument

Na een korte speech van wethouder Marlous Verbeek en Marianne Vos-Breel (4 mei comité Huizen) , waarbij werd teruggekeken op de oorlog en vooruitgekeken naar de aankomende activiteiten dit jaar, onthulde Marianne Vos-Breel met burgemeester Niek Meijer het monument. Tijdens de onthulling werd er gezongen door mensen van Theaterroute Huizen. Na afloop stond er een klein hapje en drankje klaar en was er een moment om samen even te praten en eventueel verhalen te delen van mensen die de oorlog hebben meegemaakt.

Holocaustmonument  Levenslicht Huizen

Ademhaling in licht

Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van deze Huizers bij Levenslicht blijft de herinnering aan de slachtoffers levend. Het holocaustmonument is minimaal tot 2 februari te bezichtigen in het Oude Postkantoor op Kerkstraat 2.

Blijf ook op Huizer hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alles wat in Huizen gebeurt? Volg dan de fotografen Inge Jansen, Vincent Snoek, Larisa Landré en Henk Heijnen op het Huizer fotoblog OpHuizerhoogte. Dagelijks zie je hier nieuwe foto’s uit Huizen en lees je de laatste nieuwtjes uit ons dorp.
Like ons op onze Facebookpagina en mis niets.

Foto’s: Vincent Snoek

Arts and Crafts Huizen

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter