Bessie Waimpie en Harpie – De Beste Wensen

Bessie Waimpie Harpie

Kijnd kijnd, wat is tweeduzednegetien toch ómmëvleugen nij, we binnen óm ende bij al weer ’n groët jaar bij OpHuizerhoëgte an de gang!

Januk kijnd, ’n zucht en nijwe herinneringen, meer is ’t nijt. Kursaauwud en ’t ouwe en ’t nijwe is al weer vurbij, en de nijwejaarskaertjies gelukkig ókke en de dagen lengen al, mar waar is de tijd ëbleven. Daer zat ik net over te prakkezeren en dan inëënen dan weet je ’t weer: de tijd staet nijt stille.

Januk, mar nijt over mierkanussen en te vuul ómkijken Bessie. Denk mar an ’n boer dee an ’t plogen is kijnd; as tie te vuul ómkijkt gaet ie schaif.
Kóm hier kijnd, dan zal ’k je eerst ëries dree poessen geven, hier asjeblieft, éën … twee, en uhh … nog éën, zoë! En vuul hail en zegen in ’t nijwe jaar Bessie, vur jou en je héële pallemetasie! Dat je mar gezóngd en gelukkig maggen blijven kijnd. Zoë nou hem ik iederéën ëhad loëf ik. Harpie bin ik net gunder bij dee nijwe klerewinkel al teugen ëkómmen. Hij-je nog last ëhad van dat iezelige vuurwerk?

Neejen hoor gelukkig nijt, net as vurrëg jaar deejen we óm half tien – ómslag nae de papklok – de gurdijnen dicht, de stekker van de belle d’r uit, en teugen tienen binnen we gaen rikken. Niks gien schieten ëhoord. We hemmen dwars deur dee herrie héën ëslaepen, as of t’r niks an de hangd was. Trouwes, wat mót ’n mins snaks buiten mót dee scharpe wijnd uit ’t zuidwesten dee anvølden as ‘n buitewijnd?

Gelukkig mar Bessie, want ik weet dat je zoë bange as ’n wiezel binnen vur al dat geschiet en geknal, vurral too dee duvelige rotjónges vurrëg jaar óm z’n aarzen, teugen je glazen an begunnen te gooien. En waar halen ze ’t geld vandaan nij, ze mótten toch zwelgen in d’r lui centen want dee troep is harstikke duur.

Bijjaat, mar gelukkig hemmen we ’t uitëtaeid, nou mar weer pramberen óm ‘n bietjen te minderen mót sónderklaasmannetjies en suikelaad want m’n móngd is nog ammar miers van zeutighaid. ’k Krijg m’n jak enkeld nog mar dicht as ik m’n asem inhou. Ik weet wel, dik wurren dooë je nijt allëënig óp hoëfddagen mar …

Huust ëries, daer fietst Harpie, ik mót d’r gauw nog effen gelukkig nijwejaar wensen, bel heerokken ze remt al … Ha Harpie kijnd, mooi dat we je nog zienen. Kom hier dan geef ik je …

Neejen nijt poessen Bessie kijnd, ’k het weer ’n koorslip! Voort krijg jij ’t oëk, want ’t is ónnoëzel besmettelijk!

Bel gorsak alweer? Oë januk, ’k zien ’t al, ’t zit oëk al in je neus. Nou kijnd, dan zónger poes ’n héël gelukkig en gezóngd twijntig-twijntig ëwenst hoor!

Goeëie genachten, wat zeg je dat nijwerwes Bessie, mar dank je wel kijnd, we zallen ’t beste d’r mar van hopen nij. We hoven ’t nijt alléënig te dooën, daer weet jij alles van, hè!

Bijjaat kijnd, we gaenen leeghangs mar mót goeëie moed ’t nijwe jaar in, wat jou! Oë ja, en haal effen wat vur je koorslip of kóm effetjies bij mijn langëst ik het nog oftreksel van huislok. Dat helpt beter dan al dee dure rotzeu uit de winkel.

Januk dat dooën ik, an ’t ainde van de middag denk ik, mar wat bin je toch ’n lief mins Bessie!

Ach kijnd, ’k zeg mar zoë: as ieder mins, éën aar mins blij zou maken, dan zou de héële werreld lachen!

Tekst en idee van Henk Heijnen

Bessie, Waimpie en Harpie wordt u aangeboden door Kouwer Installatietechniek uit Huizen.

kouwer installatietechniek

De typisch in Huizer dialect geschreven belevenissen van de drie dames, Bessie, Waimpie en Harpie zijn iedere eerste donderdag van de maand te lezen op OpHuizerhoogte. We zijn nog op zoek naar een extra sponsor waardoor we deze Huizer nennen nog vaker kunnen volgen. Heeft u interesse? Neem dan contact met ons op.

Op alle verhalen en afbeeldingen van OpHuizerhoogte rust uiteraard copyright. Linken mag natuurlijk altijd. Wil je tekst overnemen of een foto of video gebruiken, mail dan naar ophuizerhoogte@gmail.com

Voor Jou Uitgezocht

1 Reactie

  • Reageer
    J. Westland
    2 januari 2020 op 20:22

    De tijd staet neit stullë, wurden bij ons altijd ezaid.

  • Laat een reactie achter