Krachtcentrale kleurt oranje tegen vrouwengeweld

Krachtcentrale oranje Huizen

Een op de drie vrouwen krijgt in haar leven met fysiek of seksueel geweld te maken. 25 november is de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Vanaf vandaag tot 10 december wordt met de wereldwijde actie Orange the World aandacht gevraagd voor de strijd tegen dit geweld. De regionale aftrap was vandaag bij de Krachtcentrale, die gedurende deze tijd in oranje licht baadt.

Openbare gebouwen verlicht

Maar het blijft niet bij de Krachtcentrale. Ook het gemeentehuis, de Aanloophaven en de ophaalbrug van de Aanloophaven kleuren oranje. In andere Gooise gemeenten, zoals Hilversum en buurgemeente Blaricum, worden toonaangevende gebouwen zoals kerken, zwembaden, gemeentehuizen en forten oranje uitgelicht. En dat allemaal om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen.

Krachtcentrale oranje Huizen

Geweld tegen vrouwen

De kans dat vrouwen te maken krijgen met geweld in huiselijke kring of seksueel geweld is groter dan iedere andere vorm van geweld. Een paar cijfers: 1 op de 10 Nederlandse vrouwen is ooit in haar leven verkracht, 1 op de 5 is weleens mishandeld door een (ex)partner en meer dan 75% van de vrouwen en meisjes is slachtoffer van een vorm van seksuele intimidatie of grensoverschrijdend gedrag. De overgrote meerderheid doet hiervan echter geen aangifte of melding. Veelal omdat zij zich schamen of bang zijn niet serieus genomen te worden. ‘Orange the World’ wil bewustwording creëren en helpen het taboe op praten over geweld tegen vrouwen te doorbreken.

Regionale aftrap

De openingshandeling werd vandaag verricht door o.a. onze wethouder Maarten Hoelscher. Hij was ook onderdeel van het panel dat de aanwezigen in een vraaggesprek duidelijk maakte waarom geweld tegen vrouwen moet stoppen. Naast onder andere bestuurders, leden van de Taskforce Huiselijk Geweld en Kindermishandeling waren ook de Soroptimisten en Zonta aanwezig bij de opening. Soroptimisten en Zonta zetten zich wereldwijd in om geweld tegen vrouwen te stoppen.

Krachtcentrale oranje Huizen

Hulp

Voor hulp bij geweld kan altijd contact worden opgenomen met de politie via 0800-8844. Als het gaat om huiselijk geweld, kindermishandeling of ouderenmishandeling kan 24-7 contact worden opgenomen met Veilig Thuis via 0800-2000. Is er sprake van een acute, onveilige situatie of een crisis en is direct hulp nodig? Bel dan altijd met 112.

Krachtcentrale oranje Huizen

Blijf ook op Huizer hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alles wat in Huizen gebeurt? Volg dan de fotografen Inge Jansen, Vincent Snoek, Larisa Landré en Henk Heijnen op het Huizer fotoblog OpHuizerhoogte. Dagelijks zie je hier nieuwe foto’s uit Huizen en lees je de laatste nieuwtjes uit ons dorp.
Like ons op onze Facebookpagina en mis niets.

Foto’s: Larisa Landré

kouwer installatietechniek

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter