Canon van Huizen

Huizen Canon Heldoorn

Afgelopen vrijdagmiddag werd door het bestuur van de Stichting Historische Canon Huizen de Canon van Huizen gepresenteerd. Het eerste exemplaar van dit prachtige boekwerk, waarvoor Drukkerij Bout onder meer de vormgeving verzorgd heeft, werd aangeboden aan waarnemend burgemeester Sicko Heldoorn, die vertelde blij te zijn dat hij dit boek aan het eind van zijn ambtsperiode in Huizen, “nog even mee kon pikken”.

Huizen Canon Heldoorn

Verschillende sprekers waaronder initiatiefneemster Ineke van Herwerden (eerder nauw betrokken bij het Huizer Woordenboek) en auteur en  publiekshistoricus Sarah Remmerts de Vries, vertelden hoe de canon tot stand gekomen is. De totstandkoming van de canon is een lange weg geweest. Tijd voor een paar vragen aan Ineke van Herwerden.

Huizen Canon Heldoorn
Sarah Remmerts de Vries en
Ineke van Herwerden (r)

Wat is de Canon van Huizen voor een boek?

Een Canon is verzameling van werken die binnen een bepaald gebied als belangrijk worden beschouwd. Er bestaan veel Canons (bijvoorbeeld van literatuur, flora en fauna, enzovoort). Een historische Canon gaat over de geschiedenis en cultuur, in dit geval van het dorp Huizen, met allerlei bepalende gebeurtenissen die elke inwoner van Huizen zou moeten weten, en die het dorp gemaakt hebben tot wat het is.

Huizen verdiende ook een Canon. Er zijn veel plaatselijke en regionale Canons verschenen en Huizen is een heel specifiek, bijzonder dorp, dus de moeite waard om daar een Canon over te maken.

Waar komt uw gedrevenheid om de Canon van Huizen te maken vandaan?

Veel mensen vonden dat er een Canon moest komen. Maar met praten alleen kom je er niet. Je moet ook wat doen. Zes jaar geleden heb ik het initiatief genomen en mensen beloofd dat ik me er mee bezig zou gaan houden. En belofte maakt schuld.

Huizen Canon Heldoorn

Hoe heeft u de boekpresentatie vrijdag ervaren? 

De boeken waren voor de mensen een verrassing: groot, zwaar, veel kleur erin, veel onderwerpen, heel veel afbeeldingen, een genot om door te bladeren. Heel mooi. Het overhandigen aan medewerkers en sponsors verliep vlot en daarom was er ruim tijd voor ons feestje.

Heeft u na het Huizer Woordenboek en nu de Canon van Huizen nog nieuwe plannen?

Om te beginnen de junior versie regelen (ik maak niets zelf, ik regel alleen maar) en we willen een inhoudelijke website maken.  En ik heb nog veel historisch materiaal liggen (door de Huizer Dialect Werkgroep vanaf 1972) waar iets mee gedaan kan worden.

Huizen Canon Heldoorn

Blijf ook op Huizer hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alles wat in Huizen gebeurt? Volg dan de fotografen Inge Jansen, Vincent Snoek, Larisa Landré en Henk Heijnen op het Huizer fotoblog OpHuizerhoogte. Dagelijks zie je hier nieuwe foto’s uit Huizen en lees je de laatste nieuwtjes uit ons dorp.
Like ons op onze Facebookpagina en mis niets.

Foto’s en tekst Henk Heijnen

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter