Tentoonstelling ESKAF in Huizer Museum

ESKAF Huizer Museum Huizen

Vanaf morgen, zaterdag 4 mei, is de tentoonstelling “Van Bot naar Pot, ESKAF Huizen 1927-1934” in het Huizer Museum te zien. In de kelder van het museum staan objecten van ESKAF uit de Huizer periode en wordt aandacht besteed aan de ontwerpers die voor de Huizer periode belangrijk zijn. De tentoonstelling is t/m 2 november 2019 te bezoeken. Vandaag was de opening in De Boerderij.

ESKAF Huizer Museum Huizen

ESKAF in Huizen

De Eerste Steenwijker Kunst Aardewerk Fabriek (ESKAF) was van 1919 tot 1934 een Nederlandse aardewerkfabriek. De fabriek werd opgericht in Steenwijk met het doel om kunstaardewerk te maken dat voor iedereen betaalbaar zou zijn. Na het faillissement in Steenwijk in 1927 vond er een doorstart in Huizen plaats. Hiermee werd nieuwe werkgelegenheid geschapen voor vissers die werkloos werden door de afsluiting van de Zuiderzee. De arbeidsomstandigheden waren voor die tijd vooruitstrevend. Zo werden arbeiders bijvoorbeeld per uur betaald, in plaats van per stuk.

ESKAF Huizer Museum Huizen

ESKAF in Huizer Museum

Het Huizer Museum heeft zelf verschillende objecten van ESKAF in bezit. Dankzij de bruikleen van het echtpaar Thea en Eef de Hilster bestaat de tentoonstelling uit een indrukwekkende collectie aardewerk. ESKAF is voor veel mensen bekend van de prachtige vazen, maar in deze tentoonstelling is goed te zien dat er enorm veel objecten werden geproduceerd, zoals natuurlijk ook kopjes en schotels, maar zelfs beeldjes. In 1935 maakte de fabriek een doorstart als Potterie De Driehoek, bij veel Huizers goed bekend.

ESKAF Huizer Museum Huizen
ESKAF Huizer Museum Huizen

Blijf ook op Huizer hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alles wat in Huizen gebeurt? Volg dan de fotografen Inge Jansen, Vincent Snoek, Larisa Landré en Henk Heijnen op het Huizer fotoblog OpHuizerhoogte. Dagelijks zie je hier nieuwe foto’s uit Huizen en lees je de laatste nieuwtjes uit ons dorp.
Like ons op onze Facebookpagina en mis niets.

Foto’s en tekst: Larisa Landré
Archieffoto aangeleverd door Wim Spitzen

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter