Zeldzame zoetwaterkwallen in het Gooimeer

Er zijn zoetwaterkwallen gesignaleerd in het Gooimeer en dat mag zeldzaam genoemd worden. De kwal laat zich namelijk alleen onder bijzondere omstandigheden zien. De belangrijkste voorwaarde, de temperatuur die voor een langere periode boven de 25 graden moet zijn, is de reden dat de kwal zich in Nederland nauwelijks laat zien. Verder dient het water schoon te zijn.

Erg klein, maar door zijn kruisje goed te spotten in het water.

Het hele jaar door leven poliepen van de zoetwaterkwal op de bodem van het meer. Wanneer de leefomstandigheden gunstiger worden, groeit de poliep uit tot een volwaardige kwal. De zoetwaterkwal is ongevaarlijk en kan niet steken. Je moet goed kijken, want zoetwaterkwallen worden doorgaans niet zo groot als een normale kwal uit de Noordzee.

Na de kwal bestudeerd te hebben, wordt het weer vrijgelaten in het Gooimeer.

Voorlopig zul je de kwallen nog wel tegen komen, ondanks de temperatuur een beetje heen en weer schommelt, de kwallen kunnen het een tijdje overleven. Echter de kwallen thuis in een bakje bewaren heeft geen zin, dat overleven ze niet.

Blijf ook op Huizer hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alles wat in Huizen gebeurt? Volg dan de fotografen Inge Jansen, Vincent Snoek, Larisa Landré en Henk Heijnen op het Huizer fotoblog OpHuizerhoogte. Dagelijks zie je hier nieuwe foto’s uit Huizen en lees je de laatste nieuwtjes uit ons dorp.
Like ons op onze Facebookpagina en mis niets.

Foto’s: Vincent Snoek.

Bron over de zoetwaterkwal: kwallenradar.nl

restaurant aan de kade

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter