Nationaal Hitteplan: ook in Huizen

Aan de ene kant is het genieten; het is al maanden zomer! Maar het zomerse, warme weer heeft ook een schaduwkant. Vooral ouderen en kleine kinderen hebben het zwaar tijdens de hitte en droogte. Nu de droogte aanhoudt en de temperaturen zelfs stijgen, heeft het RIVM het Nationaal Hitteplan geactiveerd.

Nationaal Hitteplan

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) roept mensen op elkaar te letten en extra goed te zorgen voor kwetsbare mensen. De richtlijnen van het Nationaal Hitteplan:

  • Drink voldoende
  • Draag dunne kleding die wel genoeg bescherming biedt tegen de zon
  • Zoek de schaduw op
  • ​Let extra goed op mensen die zorg nodig hebben
  • Als je in de zon bent, smeer dan de huid in met zonnebrandcrème
  • Span je ’s middags niet te veel in
  • Houd je woning koel

Onder kwetsbare mensen verstaat het RIVM o.a. ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen.

Blijf uit de zon

Naast de droogte en hoge temperaturen, is de zon ook nog eens behoorlijk krachtig. De zonkracht ligt rond de 7, wat betekent dat de huid binnen 15 minuten kan verbranden. Smeer je dus niet alleen goed in, maar vermijd de zon tussen 11.00 en 15.00 uur. Kom je toch in de zon? Trek dan luchtige, lange kleding aan.

Code geel

Vanwege de hitte heeft het KNMI code geel afgegeven voor bijna heel Nederland. Ook in Huizen kan de temperatuur aan het eind van de week oplopen tot wel 35 graden celcius. De kans op een hittegolf is groot. Het KNMI waarschuwt inspanning tijdens de heetste momenten van de dag in te perken en het huis goed koel te houden. Ook voor de natuur is de alarmfase nog steeds hoog: een natuurbrand is zo gestart.

Blijf ook op Huizer hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alles wat in Huizen gebeurt ? Volg dan de fotografen Inge Jansen, Vincent Snoek en Larisa Landré op het Huizer fotoblog OpHuizerhoogte. Dagelijks zie je hier nieuwe foto’s uit Huizen en lees je de laatste nieuwtjes uit ons dorp.
Like ons op onze Facebookpagina en mis niets.

Fotografie: Larisa Landré

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter