Nocti-Lucente

lichtende nachtwolken

Bij het vallen van de nacht was er gisterenavond weer een prachtig schouwspel te zien. De zogenaamde “lichtende nachtwolken” zorgden voor een bijzonder streepjespatroon aan de hemel. We kwamen de nodige fotografen tegen die het verschijnsel ook vast hebben gelegd.

Zoals vorige week ook al verteld zijn lichtende (of nocti-lucente) nachtwolken een soort wolken die voorkomen op ongeveer 75 tot 85 kilometer hoogte. Na zonsondergang weerkaatsen de ijskristallen in die hoge wolken nog een tijd het zonlicht. De gewone wolken, die we meestal zien, steken daar donker bij af en kleuren na zonsondergang eerst rood en vervolgens donkergrijs. De lichtende nachtwolken blijven dan wit, geel-oranje of lichtblauw en ze hebben een ribbel- of vezelstructuur. De sterren blijven in deze dunne wolken zichtbaar. In mei, juni en juli kan de noordelijke hemel geruime tijd na zonsondergang of voor zonsopkomst een paar uur worden opgelicht door deze wolken met een zilverachtige glans. In deze maanden staat de zon laag onder de noordelijke horizon, waardoor deze wolken als het ware van onderuit door de zon worden verlicht.

lichtende nachtwolken
lichtende nachtwolken

Blijf ook op Huizer hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alles wat in Huizen gebeurt ? Volg dan de fotografen Inge Jansen, Vincent Snoek en Larisa Landré op het Huizer fotoblog OpHuizerhoogte. Dagelijks zie je hier nieuwe foto’s uit Huizen en lees je de laatste nieuwtjes uit ons dorp.
Like ons op onze Facebookpagina en mis niets.


foto’s: Vincent Snoek en Inge Jansenrestaurant aan de kade

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter