Huizer bouwt Boeing simulator

cockpit simulator

Hoe een hobby steeds serieuzer kan worden. Wij mochten binnenkijken bij Paul van Zomeren. Paul heeft een heuse Boeing-cockpit nagebouwd in zijn schuur waarbij geen detail bespaard is gebleven. Je waant je in een echte cockpit met knopjes, meters, hendels en noem het allemaal maar op.

cockpit simulator

De liefde voor de luchtvaart is hem vroeger met de paplepel ingegoten. Zijn vader was boordwerktuigkundige en als klein jongetje mocht hij altijd mee naar lesvluchten om piloten op te leiden. Voor Paul werd het net zo gewoon om in een vliegtuig te stappen, zoals wij in de auto stappen.

cockpit simulator

Modelbouwclub M.C.H :
Het begon allemaal ongeveer zo’n 35 jaar geleden bij Modelbouwclub M.C.H Huizen. Daar vliegen ze nog steeds met modelvliegtuigen in gezellig groepsverband. Paul vormde een gezin met kinderen en kreeg het te druk om nog bij de club te blijven. Toen de kinderen ouder werden en Paul met pensioen ging, kwam er weer tijd om zich bij M.C.H te voegen. Eén keer paar maand komen ze samen op de zogeheten flightsim avond, dan vliegen ze samen naar bestemmingen en na elke landing pakken ze gezamenlijk gezellig een biertje of een ander drankje. Daar kwam het idee op om een simulator-cockpit te gaan bouwen. Op internet kwam hij een advertentie tegen van iemand die kleiner ging wonen en daardoor zijn hobby niet meer kon voortzetten. Met een busje zijn ze toen de spullen gaan ophalen. Na verloop van tijd heeft hij nog apparatuur toegevoegd of zelf gefabriceerd.

cockpit simulator

Simulator:
Wij mochten mee op een vlucht van Rotterdam naar Brussel. Je krijgt hier een mooi beeld van hoe het werk van een piloot in zijn werk gaat. Systeemchecks, het invoeren van vertrekpunt en bestemming, de actuele weerkaarten, de gewichtsverdeling van het vliegtuig en nog veel meer. Paul vertelt passievol hoe het allemaal in zijn werk gaat, wat voor afkortingen er worden gebruikt en hoe je dingen moet instellen. Het Dolby surround geluid, de grote schermen, motoren in de stoelen die trillen, geluidjes en waarschuwingssignalen, je krijgt het idee alsof je inderdaad beweegt en vliegt, zo echt lijkt het. De simulator is gekoppeld aan het internet, waardoor je onder andere in actueel weer vliegt. Dus vandaag hadden wij lage bewolking en een straffe wind met een tikje regen. Door het online vliegen, kom je ook in aanraking met andere hobby-vliegers en communiceer je met de fictieve verkeerstorens die ook real-time bemand zijn door echte hobby-verkeersleiders.

simulator cockpit

Je kan bij Paul een kijkje komen nemen! Paul vraagt een kleine vergoeding om de kosten dekkend te houden, de apparatuur is goed prijzig en het stroomverbruik is natuurlijk ook aanzienlijk. Echter dat valt in het niets vergeleken met de prijzen van diverse commerciële simulatoren verspreid over Nederland. Het gaat Paul vooral om het sociale aspect, de gezelligheid, zijn passie delen met geïnteresseerde en als hij daarnaast nieuwe leden voor de Modelbouwclub M.C.H kan werven is dat zeer mooi meegenomen. Je kan contact opnemen met Paul van Zomeren via: pvzomeren@planet.nl

Heb jij nou ook een speciale hobby of aparte interesse? Geef ons een tip en wellicht komen we eens een kijkje bij nou nemen.

Blijf ook op Huizer hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alles wat in Huizen gebeurt ? Volg dan de fotografen Inge Jansen, Vincent Snoek, Larisa Landré en Henk Heijnen op het Huizer fotoblog OpHuizerhoogte. Dagelijks zie je hier nieuwe foto’s uit Huizen en lees je de laatste nieuwtjes uit ons dorp.
Like ons op onze Facebookpagina en mis niets.

Foto’s: Vincent Snoek

de lange


Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter