Voortbestaan avondvierdaagse in gevaar.

HUIZEN – Hoewel de opkomst altijd indrukwekkend is, heeft ook een vrijwilligersorganisatie als de Avondvierdaagse Huizen te lijden onder het afnemend aantal vrijwilligers. Zowel op de avonden zelf als tijdens de voorbereiding komen zij dusdanig veel handen tekort dat ze het niet meer veilig en leuk vinden om de 2019 editie te plannen en uit te voeren. Hieronder het persbericht verzonden door de organisatie van de avondvierdaagse.

Bestuur en vrijwilligers van de Avondvierdaagse Huizen zijn tot de conclusie gekomen dat het tekort aan mensen voor de voorbereiding en uitvoering van de Avondvierdaagse zo dusdanig groot is geworden, dat het onmogelijk is om een leuke en veilige avondvierdaagse te organiseren in Huizen tenzij er een groot aantal vrijwilligers, zowel voor de voorbereiding als op de avonden zelf, zich meldt. Op 12 januari zal een definitief besluit worden genomen.

De Avondvierdaagse in Huizen is een populair evenement. Per avond lopen er minimaal 2500 mensen mee en de schatting is dat op de laatste avond, de donderdag, dit aantal het dubbele is. Een avondvierdaagse komt echter niet vanzelf van de grond, daar zijn veel mensen voor nodig. “In 2018 waren de tekorten al merkbaar en was de druk een stuk hoger dan in voorgaande jaren. Mensen moeten meer werken, langer werken en zijn langer onderweg” vertelt vice-voorzitter Robert Pastiin. Als voorbeeld geeft hij het uitzetten en controleren van de routes voor de 5 en 10 kilometer. “Normaal werkt je met 2 personen op een route. De een zet uit, de ander controleert. Met 2 routes zou je dus 4 vrijwilligers moeten hebben hiervoor. De 15 kilometer is al enige tijd geleden geschrapt wegens een tekort aan route planners, uitzetters en controleurs.” geeft Pastijn aan, “Ook omdat er slechts een beperkt aantal lopers was voor deze afstand, was dit de eerst stap op bezuinigingen”. Voor de editie van 2019  is er op papier slechts 1 routeplanner nog actief terwijl er dus minimaal 4 beschikbaar zouden moeten zijn. Ook binnen het bestuur en de vrijwilligers op de vier loopdagen zijn een steeds groter aantal mensen minder beschikbaar door hun drukke baan. De wil is er nog steeds, de beschikbaarheid alleen steeds minder..

“Financieel is er geen probleem” geeft de vice-voorzitter aan, “We hebben alle materialen, we hebben de kennis en we hebben voldoende in kas om onverwachte zaken op te kunnen vangen.”. Zuchtend gaat hij verder; “Het frustrerende is dat het ook een populair evenement is gezien de grote opkomst uit zowel Huizen als Blaricum. We missen heel simpelweg handen en inzet van mensen tijdens de voorbereiding en uitvoering.”.

Om de avondvierdaagse voort te kunnen zetten zijn een groot aantal beschikbare vrijwilligers nodig. Het gros is op de avonden zelf nodig om de stoet te begeleiden. Het is uitdrukkelijk niet verplicht om alle vier de avonden aanwezig te zijn, een enkele avond is ook geen probleem. Daarnaast is er zoals aangegeven aanvulling nodig voor het route-team en het bestuur. Deze laatste twee groepen zoeken mensen die actief mee willen helpen tijdens de voorbereidingen zowel administratief als daadwerkelijk in de buitenlucht.

Op 8 januari van 20:00 – 21:00 uur is er een informatieavond in het gebouw van Prinses Irene (IJsselmeerstraat 5a). Daar zijn leden van het bestuur en andere vrijwilligers aanwezig om vragen te beantwoorden en andere informatie te krijgen.

De avondvierdaagse Huizen 2019 staat gepland van 20 tot en met 23 mei. Het bestuur besluit op 12 januari of de loop haalbaar is en roept dus iedereen op die zou kunnen helpen dit evenement te redden om zich te melden via info@a4dhuizen.nl. Vragen kunnen ook via dit mailadres gesteld worden.

Wie heeft er nou geen leuke herinneringen aan de avondvierdaagse? Het lopen met je klas, de limericks zingen, de citroen met pepermunt in een zakdoek en natuurlijk de trotse familieleden die je met spanning staan op te wachten bij het gemeentehuis en je overladen met snoep, nadat je de burgemeester een handje heb kunnen geven.  Zou u graag wat willen betekenen voor deze traditie? Geef je dan vooral op als vrijwilliger zo kunnen we hopelijk dit jaarlijkse evenement behouden. 

Blijf ook op Huizer hoogte
Wil je op de hoogte blijven van alles wat in Huizen gebeurt? Volg dan de fotografen Inge Jansen, Vincent Snoek en Larisa Landré op het Huizer fotoblog OpHuizerhoogte. Dagelijks zie je hier nieuwe foto’s uit Huizen en lees je de laatste nieuwtjes uit ons dorp.
Like ons op onze Facebookpagina en mis niets.

archieffoto’s Vincent Snoek

 

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter