Roxane van Iperen in bomvolle Boerderij

Het huis staat in Naarden, maar het verhaal van ’t Hooge Nest speelt zich veel meer af in Huizen. Roxane van Iperen, schrijver van het boek over twee Joodse verzetsheldinnen die in het huis ’t Hooge Nest andere joden opvingen, was woensdag 28 november te gast bij het Kunstcafé in De Boerderij. Zelden was het zo afgeladen vol: zo’n veertig mensen moesten onverrichter zake weer terug naar huis.

Aangrijpend oorlogsverhaal

’t Hooge Nest is een non-fictieboek, dat leest als fictie. Het verhaalt over de zussen Janny en Lien Brilleslijper, die met gevaar voor eigen leven andere Joden hielpen tijdens de bezetting door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Van Amsterdam tot Den Haag, via Bergen naar Naarden: waar de zussen ook zitten, overal doen ze wat ze kunnen om verzet te plegen. In ’t Hooge Nest hebben ze soms wel twintig onderduikers en elke dag hangt ontdekking boven het hoofd. In juli 1944 worden ze verraden en eindigt de familie met alle onderduikers in de kampen Westerbork, Auschwitz en Bergen-Belsen. Een boek dat een stuk missende geschiedenis weergeeft en alle ingrediënten heeft om een echte bestseller te worden. Nu al is het boek toe aan de derde druk, en geruchten over een verfilming doen al de ronde.

Huizen in oorlogstijd

Het gehele tweede deel van het boek speelt zich af in ’t Hooge Nest. Ondanks dat het huis in Naarden staat vertelt het boek veel meer over Huizen in oorlogstijd. Wie het huis aan de Driftweg kent, weet dat het veel dichter bij het centrum van Huizen dan Naarden staat. Indertijd lag het prachtige landhuis tussen bos, heide en akkers. Buren waren schaars en wijdverspreid. In Huizen onderhielden de zussen een verzetsnetwerk, met onder andere de beroemde drogisterij Bochove (bekend van De Zonnehoek). Waar Bussum en Naarden overliepen van NSB’ers, trokken Huizers zich minder aan van de bezetters. Vreemdelingen waren niet welkom, bezettende macht of niet. Wie dit boek leest krijgt een interessant kijkje in de Huizer gemeenschap van die tijd. De buren die van de onderduikers wisten, maar zwegen, de Huizer politieagenten die een oogje dichtknepen of zelfs actief helpen.

Roxane wijst op de foto aan waar haar werkkamer is, ooit de kamer van Lien en haar gezin

Interview met emotie

Het interview door Ad van Liempt – één van ’s lands bekendste schrijvers van oorlogsboeken en deze avond de presentator van het kunstcafé – was boeiend, onderhoudend en bij vlagen emotionerend. De vraag hoe de kinderen van Janny en Lien haar manuscript ontvingen bracht Roxane bijna tot tranen. Met haar codewoord – “burgemeester” – bracht ze haar emoties weer onder controle. Ook het publiek liet het niet onberoerd. Vijftig minuten lang werd een ieder meegezogen in het verhaal van de dappere zusters, zonder echt enig besef van tijd te hebben. Wie graag naar deze avond was gekomen maar niet kon of voor een dichte deur stond, krijgt een nieuwe kans: 12 december geeft Roxane van Iperen een interview bij Boekhandel Flevo.

Blijf ook op Huizer hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alles wat in Huizen gebeurt ? Volg dan de fotografen Inge Jansen, Vincent Snoek en Larisa Landré op het Huizer fotoblog OpHuizerhoogte. Dagelijks zie je hier nieuwe foto’s en lees je de laatste nieuwtjes uit het dorp. Like ons op onze Facebookpagina en mis niets.

Foto’s: Larisa Landré

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter