Raadspodium over kunst en cultuur

Hoe zie jij de toekomst van kunst en cultuur in Huizen? Deze vraag was leidend tijdens het raadspodium over kunst en cultuur, gisteravond in de raadszaal van het gemeentehuis. Georganiseerd door de gemeenteraad van Huizen was het doel van de avond om ideeën en inspiratie op te doen voor de nieuwe cultuurnota van de gemeente Huizen. Deze is al twee jaar over datum en hard toe aan vernieuwing. Twintig organisaties maakten gebruik van de mogelijkheid om een pitch van vijf minuten te houden over hun toekomstbeeld. De raadsleden namen plaats op de tribune om te luisteren en Joop Daalmeijer presenteerde de avond.

Bekende verhalen

Voor veel bezoekers was een deel van die pitches weinig verrassend: organisaties vertellen over wie ze zijn en wat ze doen, of wat ze graag van de gemeente willen. Maar er was ook veel nieuws te horen. Over de verdere samenwerking tussen musea in de regio, de thuisvoorstellingen van de Stichting Gooise Culturele Evenementen, de plannen van de Kunst en Cultuurmarkt voor 2019, het idee van de Bukbieb en natuurlijk de (terug)komst van het HuiZpop FeZtival, volgend jaar juni of augustus. Een enkele inspreker kwam echt met iets vernieuwends; we hebben er een paar voor jullie uitgelicht.

Richard Vos – VrijdagAvondmuziek

Richard Vos pleitte niet zozeer voor zijn eigen VrijdagAvondmuziek – hoewel het wel als voorbeeld diende voor een mooie invulling – maar kwam vooral met het idee om de Nieuwe Kerk aan de Brede Englaan te behouden door er een cultureel centrum van te maken. Een plek waar concerten en voorstellingen gegeven kunnen worden, waar werkplekken gecreëerd kunnen worden, waar culturele en kunstzinnige instellingen hun thuis kunnen vinden. Een mooie manier om de kerk – die straks niet meer voor diensten zal worden gebruikt – te behouden.

Janine van der Hulst-Veerman – Huizer Schrijversgilde

De roep om een plek waar instellingen en kunstenaars zich kunnen verzamelen weerklonk de hele avond. Niet verrassend zien velen daarvoor het BNI-terrein als geschikte locatie. Janine van der Hulst-Veerman kwam niet zozeer met een locatie, als wel met een invulling. Een plek waar schrijvers en kunstenaars hun dagelijks werk kunnen doen, en de maatschappij terug kunnen betalen door tentoonstellingen en voorstellingen te verzorgen.

Johan Verheij – Theaterroute Huizen

De enige pitch die spontaan applaus en gelach wist te ontlokken aan het aanwezige publiek was van Johan Verheij. Hij vertelde niet over zijn eigen initiatief – de Theaterroute Huizen – maar vooral over zijn visie voor Huizen als cultureel baken van het Gooi. Hij ziet al veel mooie evenementen, maar mist daarbij de verbinding. “Huizen borrelt, maar bruist nog niet”. Om dat bruisen te bereiken daagt hij een ieder uit om de lat hoger te leggen. Hij ziet kansen om te concurreren met de Westergasfabriek in Amsterdam, de mogelijkheid voor een eigen Uitmarkt en nu al gaande ontwikkelingen die goed zijn voor economie, toerisme en Huizen als culturele attractie in het algemeen. Aan het eind van de pitch – die beduidend langer duurde dan vijf minuten – leek iedereen zin te hebben om meteen aan de slag te gaan.

En dat was de bedoeling van deze avond: samen het gevoel dat we van Huizen cultureel gezien iets moois kunnen maken. De organisaties zetten de eerste stap: ze stellen voor minstens een keer per jaar samen te zitten om elkaars plannen en ideeën te bespreken en beginnen met elkaar contact op te nemen met behulp van raadsadviseur Karin de Rooij.

Blijf ook op Huizer hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alles wat in Huizen gebeurt ? Volg dan de fotografen Inge Jansen, Vincent Snoek en Larisa Landré op het Huizer fotoblog OpHuizerhoogte. Dagelijks zie je hier nieuwe foto’s uit Huizen en lees je de laatste nieuwtjes uit ons dorp.
Like ons op onze Facebookpagina en mis niets.

Foto’s: Larisa Landré

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter