Taeje Bôkkesrace en open dag botters

Vrijdag 14 september 2018 organiseert Stichting Huizer Botters voor de vijftiende keer de traditionele “Taeje Bôkkesrace”. Ook dit jaar vindt deze plaats op het Gooimeer voor de kust van Huizen. Er zijn maar liefst 23 botters voor dit evenement geboekt! Zaterdag 15 september kun je de botters van dichtbij bekijken op de open dag van de Botterwerf.

Taeje Bôkkesrace

Aan de wedstrijd op 14 september doen naast de 4 Huizer botters ook botters mee uit andere historische vissersplaatsen rond de vroegere Zuiderzee, zoals Elburg, Harderwijk, Spakenburg en Urk. In totaal zullen er 23 botters aan de start verschijnen. De botters strijden voor de winst die bestaat uit een wisseltrofee. Veel botters zullen deze wedstrijd voorzien zijn van de “bedrijfsvlag” van een sponsor; bedrijven strijden samen met hun gasten, schipper en z’n bemanning voor de wisseltrofee.

Programma

Rond 10.30 uur worden de deelnemers en gasten ontvangen op de Huizer botterwerf. Om 11 uur vindt het z.g palaver plaats waar de wedstrijdbaan worden toegelicht en verdere afspraken worden gemaakt over de start en zeilvoering. Vervolgens gaan de deelnemers aan boord voor een lunch en vertrek naar het wedstrijdveld op het Gooimeer. Om 12.30 uur zal het startschot vanaf het startschip plaatsvinden. De beste plaats om dit spektakel te bekijken is vanaf de westpier gelegen aan de ingang van de Huizer haven. Om 16.30 uur zal de gezamenlijke invaart plaats vinden waarna om 18.00 uur de wisseltrofee zal worden uitgereikt

Botters nabij de Botterwerf

Open dag

Zaterdag is de laatste open dag van de botters/werf van 2018. Bezoekers kunnen (tegen een geringe bijdrage) meevaren op één van de drie botters op het Gooimeer. Aan de kade ligt een botter voor bezichtiging waar uitleg wordt gegeven over het visserijverleden van de bottervloot van de Zuiderzee. Er worden rondleidingen gegeven en er is live muziek. Er is een drankje met een Huizer Mannetje, er wordt verse paling gerookt en de smederij heeft ook haar deuren geopend. In de tent wordt getoond hoe vroeger netten werden “gebreid” en hoe de zeilen werden genaaid voor de Huizer botters.

Voor de jeugd van 12-18 jaar is er naast de botters ook een originele schouw, de HZ 274, te bewonderen. De jeugdafdeling van de Stichting Huizer Botters (“De Bramzijgers”) van de Stichting zorgt voor het onderhoud en het bemannen van deze unieke schouw.

Blijf ook op Huizer hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alles wat in Huizen gebeurt ? Volg dan de fotografen Inge Jansen, Vincent Snoek en Larisa Landré op het Huizer fotoblog OpHuizerhoogte. Dagelijks zie je hier nieuwe foto’s en lees je de laatste nieuwtjes uit het dorp. Like ons op onze Facebookpagina en mis niets.

Archieffoto’s: Inge Jansen

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter