Spektakel met nieuw evenement; De Haringrace

 

Huizer Visserijhistorie: Een hoofdrol voor  botters

Pas in het jaar 1854 kreeg Huizen als laatste vissersplaats aan de Zuiderzee de beschikking over een eigen haven. Daarvoor landden de schepen aan op de (nu nog) aanwezige zandbank en werd de vis (vnl. haring) gelost met behulp van kruiwagens en boeren karren. Nadat in 1854 de Huizer haven beschikbaar kwam onderging de visserij een enorme groei. Rond 1865 beschikte Huizen zelfs over de grootste bottervloot van de gehele Zuiderzee. Zelfs vis vanuit Urk werd destijds over de Zuiderzee naar Huizen vervoerd.

Na de aanleg van de Afsluitdijk liep het economisch belang van de visserij in Huizen heel snel terug.
De vloot verdween langzamerhand en in begin 60-er jaren was er van de visserij weinig nog te zien in het dorp. In 1974 echter namen een aantal particulieren het initiatief om de gemeente er toe te bewegen de laatste in Huizen gebouwde botter (de HZ 108) aan te schaffen en daarmee een stuk cultureel erfgoed voor het dorp te bewaren. In 1997 werd de Stichting Huizer Botters opgericht die het schip van de gemeente overnam.

Ook in andere vissersplaatsen zijn een aantal stichtingen actief om dit varend erfgoed voor de toekomst te bewaren. De botterstichtingen van Elburg, Harderwijk, Huizen en Spakenburg hebben zich vorig jaar verenigd in de CV Zuiderzeespan. Het doel is om elkaar te helpen met het terugvinden vaak verdwenen geachte historische informatie en het geven van publieksvoorlichting en educatie over deze ooit zo belangrijke pijler van de Nederlandse economie.

Op zaterdag 16 juni tijdens Huizer Havendag: de Huizer Haringrace

Op de 1eHuizer Havendag zal er op het Gooimeer een historisch gezien unieke strijd plaats vinden tussen de vissersdorpen Elburg, Harderwijk, Bunschoten-Spakenburg en Huizen.

Jaarlijks strijden deze dorpen al om: het “Zuiderzeeanker”. Deze wedstrijden worden bij toerbeurt door één van de aangesloten stichtingen georganiseerd, de laatste keer in Huizen. In Huizen is het idee geboren daar een tweede evenement aan toe te voegen; “de Huizer Haringrace”.  Maar dan authentieker, meer op de manier zoals vroeger de onderlinge strijd gestreden werd; dus zonder moderne hulpmiddelen en met een beperkte bemanning. Niet alleen zo snel mogelijk over de start- en finishlijn, maar ook met de uitdagingen van 170 jaar geleden. Zoals het op uitsluitend spierkracht loskomen van de zandbank, het wegvaren zonder de hulp van een motor, en het samen met jouw collega schipper een “Span” vormen.Een “Span” is een tussen de schepen bevestigde tros met drijvers (zonder net) van ca 50 meter lengte. Het “opvolle zee” aan boord brengen van de eerste nieuwe haring en het zo snel mogelijk terugvaren naar de haven om de lading als eerste op de visafslag aan te kunnen bieden wordt ook nu weer nagebootst. Elke botter moet een vaatje haring onderweg ophalen en deze zo snel mogelijk weer naar Huizen terug brengen. De botter die het eerst de haven binnenvaart en de hoogste opbrengst op de visafslag krijgt is de winnaar van de Huizer Haringrace!

De veiling

Het vissersdorp dat  na de veiling de hoogste totaalscore realiseert wordt beloond met maar liefst 250 euro uit de opbrengst van veiling en verkoop. De verwachting is dan ook dat er royaal door de diverse vissersdorpen mee geboden zal worden. De Stichting Huizer botters hoopt natuurlijk dat met name de Huizer Horecaondernemers massaal zullen meebieden op de vaartjes haring, maar ook andere bedrijven en particulieren zijn uitgenodigd om mee te bieden. Want de Huizer gemeenschap wil zo’n thuiswedstrijd toch immers wel winnend kunnen afsluiten?

In totaal worden er 4 vaatjes geveild. Gaat het vaatje waarop je wilde bieden aan jouw neus voorbij, dan bestaat er altijd nog de mogelijkheid om één of meer van de 200 haringen te verschalken die ter plekke voor je worden schoongemaakt en verkocht.”

De Haringrace: te volgen vanaf de kant maar ook op LED schermen.

Omdat de race zich vooral afspeelt op het Gooimeer heeft de organisatie van de Huizer Havendag besloten om op zowel de Energieweg als op de Havenstraat t.h.v. het Vosterrein het verloop van de Haringrace te tonen op 2 grote LED-schermen. Het Huizer bedrijf Skyline webdesign maakt zowel vanuit de lucht als vanaf het water live opnamen die via de regiekamer van NH Media in Amsterdam naar Huizen gezonden worden.

Verwacht wordt dat er vele duizenden bezoekers hun opwachting zullen maken op de eerste Huizer Havendag om de Haring race te gaan bekijken.

Blijf ook op Huizer hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alles wat in Huizen gebeurt ? Volg dan de fotografen Inge Jansen, Vincent Snoek en Larisa Landré op het Huizer fotoblog OpHuizerhoogte. Dagelijks zie je hier nieuwe foto’s uit Huizen en lees je de laatste nieuwtjes uit ons dorp.
Like ons op onze Facebookpagina en mis niets.

Fotografie Inge Jansen

 

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter