Onthulling vernieuwd herdenkingsmonument

Vanmiddag werd door wethouder Gerrit Pas het vernieuwde herdenkingsmonument aan de Naarderstraat onthuld.

Aan het monument zijn 53 namen van oorlogsslachtoffers uit Huizen toegevoegd. Het totaal aan namen is daarmee nu 98 geworden. De bestaande plaquettes met namen hebben plaatsgemaakt voor gedenktegels op de grond. Op deze tegels staan de namen, geboortedatum, datum van overlijden en de plaats en land waar de slachtoffers zijn overleden.

Herdenkingsmonument

Met het herdenkingsmonument worden de oorlogslachtoffers uit Huizen herdacht. Allen burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en daarna in oorlogsituaties en bij vredesoperaties.

De namen

Het herdenkingsmonument dateert al uit 1947. In 1995 werden er na een particulier initiatief twee plaquettes met namen bij geplaatst. Deze lijst bleek echter niet compleet. In mei 2017 besloot het collega tot nader onderzoek naar de ontbrekende namen, waarbij ruimhartig moest worden omgegaan met “ingezetene van Huizen”. Zo woonde een aantal slachtoffers uit Huizen formeel in Amsterdam, wat het tussenstation was richting de vernietigingskampen. De namen van al deze mensen komen nu terug op de gedenktegels. De namenlijst is tot stand gekomen na intensief onderzoek van Marijke Terlouw in samenwerking met Hein Hoffmann, voorzitter van het 4 mei Comité Huizen.

Herdenkingsmonument Huizen

Blijf ook op Huizer hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alles wat in Huizen gebeurt ? Volg dan de fotografen Inge Jansen, Vincent Snoek en Larisa Landré op het Huizer fotoblog OpHuizerhoogte. Dagelijks zie je hier nieuwe foto’s uit Huizen en lees je de laatste nieuwtjes uit ons dorp.
Like ons op onze Facebookpagina en mis niets.

fotografie Inge Jansen 

 

Voor Jou Uitgezocht

1 Reactie

  • Reageer
    Dodenherdenking bij vernieuwd monument - OpHuizerhoogte.nl
    4 mei 2018 op 22:24

    […] in acht werden genomen. Na het Wilhelmus werden de 98 namen voorgelezen die zijn vereeuwigd in het vernieuwde monument. Tijdens het voorlezen kwamen er 5 vliegtuigen in formatie overvliegen, waarna de kransen werden […]

  • Laat een reactie achter