KNRM zoekt nieuwe bemanningsleden

De KNRM reddingstations in Huizen en Blaricum zijn op zoek naar nieuwe bemanningsleden.  Wil jij mee helpen om de veiligheid op water te waarborgen en deel uit te maken van een team professionals ? Lees dan gauw verder wat de KNRM te bieden heeft.

Op de Zuidelijke Randmeren tussen Amsterdam en Nijkerk is de veiligheid van watersporters en beroepsvaart in handen van het reddingstation Huizen-Blaricum van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM).

De opstappers van de KNRM zijn vrijwilligers die professioneel opgeleid worden om de reddingboten als team 24 uur per dag inzetbaar te houden. Voor beide reddingboten is altijd een volledige bemanning oproepbaar zodat de boten binnen 15 minuten uit kunnen varen. Per jaar gebeurt dat ongeveer 130 keer. Jeroen van Vreedendaal is schipper en werkzaam als supply chain manager bij Boorwerk; “Mijn werkgever vindt het prima dat ik een aantal keer per jaar weggeroepen kan worden als er watersporters in nood zijn. Op deze manier steunt het bedrijf de KNRM. Andere opstappers werken in ploegendiensten of zijn alleen in de avond inzetbaar als ze thuis zijn. Omdat we met een groot team zijn is de druk goed verdeeld over de hele bemanning.”

Opleidingsprogramma

Een opstapper wordt breed opgeleid om voorbereid te zijn op de zeer verschillende incidenten waar de reddingboten voor ingezet worden. Naast het vaarbewijs en marifoon certificaat worden is een uitgebreide EHBO en reanimatie opleiding onderdeel van het programma. Om te kunnen reageren op de soms extreme situaties op het water en aan boord is daarnaast een training overleven op zee, helicopter underwater escape training en een week durende training in Schotland noodzakelijk. Daarnaast is praktijkervaring het meest belangrijk en wordt een oefenprogramma op de eigen reddingboot afgewerkt.

Joost van Duijn is al ruim 9 jaar opstapper op de reddingboot in Blaricum: “Het opleidingsprogramma duurt ongeveer drie a vier jaar, de tijd is daardoor goed te verdelen en uitstekend te combineren met mijn privéleven en werk. Tijdens de periode draai je gewoon mee in de ploeg en met alarmeringen, wat je leert breng je dus meteen in de praktijk.”

Meer dan redden

De opleidingen en de reddingsacties zorgen ervoor dat je ook buiten het werk aan boord van de reddingboot beter kan reageren. “Als er op straat iets onverwachts gebeurt of op mijn werk is een crisissituatie dan blijf ik rustig, ik heb geleerd om te kijken, snel een plan te maken en dan te handelen.” aldus Martijn Bustin, opstapper van de reddingboot uit Huizen.

Beide opstappers zijn het erover eens dat het varen op de reddingboot mooi is en het gevoel wanneer je iemand redt niet te beschrijven valt. “Maar vergeet ook het kameraadschap niet, na afloop van een oefening napraten en voor elkaar klaar staan is de basis voor het vertrouwen dat je nodig hebt om aan boord te kunnen presteren.”

Informatieavonden

De komende weken organiseert de KNRM vrijblijvende informatieavonden voor iedereen die interesse heeft om opstapper te worden. Naast een korte presentatie wordt door geïnteresseerden een oefening meegedraaid op de reddingboot. De minimale leeftijd bij aanmelding is 16 jaar en de maximale leeftijd 40 jaar. De informatieavonden in Blaricum vinden plaats op woensdagen 6 en 20 september, in Huizen op woensdagen 13 en 27 september. De aanvang is op alle avonden 19.30 uur, opgeven kan via het mailadres pr@huizen-blaricum.knrm.nl

Over de KNRM

De KNRM is het goede doel dat sinds 1824 levens redt op de Noordzee, de Waddenzee, het IJsselmeer en de Randmeren. De KNRM wordt volledig gefinancierd door donateurs en uit nalatenschappen. De bemanningsleden van de KNRM zijn vrijwilligers die professioneel worden opgeleid om het zware werk aan boord van de reddingboten uit te kunnen voeren.

Blijf ook op Huizer hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alles wat in Huizen gebeurt ? Volg dan de fotografen Inge Jansen en Vincent Snoek op het Huizer fotoblog OpHuizerhoogte. Dagelijks zie je hier nieuwe foto’s en lees je de laatste nieuwtjes uit het dorp. Like ons op onze Facebookpagina en mis niets.

foto Inge Jansen

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter