Open dag stichting Huizer Botters.

De Stichting Huizer Botters zal morgen van 10.30 tot 17.30 uur haar poorten van de werf weer openen voor een bruisende open dag. Het belooft een leuk, spannend en avontuurlijk dagje uit te worden voor het hele gezin maar ook voor de sponsoren en “vrienden” van de Stichting Huizer Botters.
Ook vandaag is een mooi moment om even om even langs de Oude haven of over de haven pier te wandelen. Er zullen dan 30 botters uit alle windstreken aanleggen bij de werf ter gelegenheid van het visfestijn georganiseerd door de Rotary Club Huizen. Op het Gooimeer zullen deze botters strijden in een spectaculaire wedstijd. En als ze haven binnen lopen na de wedstrijd lijkt het of oude tijden in Huizen herleven. De hele oude haven van Huizen kleurt dan weer bruin van alle zeilen! De werf zelf is deze dag het exclusieve domein van de Rotary, maar na 18.00 is iedereen tegen betaling van 5 euro welkom voor het avondprogramma. Er staan dan meerdere kramen met vis- en vleesgerechten, een frietkraam, een ijskar, koffiebus, live muziek en een “bubbelbar” voor u klaar.

Open dag Stichting Huizer Botters.

Bezoekers kunnen op zaterdag 17 juni (tegen een geringe bijdrage) weer meevaren op één van de botters op het Gooimeer. Aan de kade ligt een botter voor bezichtiging waar uitleg wordt gegeven over het visserijverleden van de bottervloot van de Zuiderzee. Er worden rondleidingen gegeven, en Janine van der Hulst-Veerman signeert haar nieuwe boek “Gevangen wind” over het visserij verleden van Huizen. Natuurlijk is er een drankje met een Huizer Mannetje, wordt er verse paling gerookt en de smederij heeft ook haar deuren geopend. In de tent wordt getoond hoe vroeger netten werden “gebreid” voor de Huizer botters. Ook op deze open dag strijden er botters op het Gooimeer. Botters uit de voormalige vissersplaatsen Huizen, Spakenburg, Elburg en Harderwijk ieder vertegenwoordigt door 2 botters en een jeugdschuit, strijden dan om de felbegeerde wisselbeker van het Zuiderzeekamp.
Om 14.30 uur laten de deelnemers van het project “Bouw je Bootje” hun schip te water. De afgelopen maanden hebben vaders en soms moeders samen met hun (meestal ) zoon op de werf eigen handig een prachtig houten bootje gebouwd. Menig vader, moeder, opa en oma zal vol trots naar deze tewaterlating kijken.

Botters: cultureel erfgoed in Huizen.
De afgelopen jaren heeft de botterwerf, mede door het organiseren van het Huizer Havenfestival, een belangrijke rol vervuld binnen de gemeente Huizen. De open dag is daarom het moment om de bewoners maar ook de sponsoren en “vrienden” van de Stichting Huizer Botters te begroeten en kennis te laten maken met ons nationaal cultureel erfgoed.
Dit cultureel erfgoed is iets waar Huizen trots op kan zijn. De Stichting heeft zich tot doel gesteld om ook de jeugd kennis te laten maken met de historie van dit erfgoed en het zeilen met traditionele schepen. Immers de jeugd heeft de toekomst en zij zullen later betrokken worden bij het beheer van deze stoere schepen en traditionele werf.
Bezoekers die enthousiast zijn geworden over deze unieke locatie en de botters van de Stichting Huizer Botters kunnen zich aanmelden als vrijwilliger, sponsor, vriend of “Bramzijger”. Meer informatie: kijk even op de website van de Stichting Huizer Botters: www.huizerbotters.nl

Blijf op Huizer hoogte

OpHuizerhoogte is het leukste fotoblog van Huizen. Iedere dag zie je hier de laatste nieuwtjes en leukste foto’s uit Huizen.  Wil je onze berichten blijven volgen ? Like ons dan op onze Facebookpagina en kijk met ons mee.

foto’s: Vincent Snoek

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter