Dag van de watersport

“Het watersport verbond” organiseert op zaterdag 20 mei in samenwerking met vrijwel alle verenigingen, bedrijven, organisaties en stichtingen uit Huizen die iets met watersport te maken hebben “DE DAG VAN DE WATERSPORT”.  Het watersportverbond heeft op deze speciale landelijke watersportdag als doel belangstellenden kennis te laten maken met alle facetten op en rond het water. Bezoekers zijn van 10.00 tot 17.00 uur welkom op en rondom de oude haven en surfstranden van Huizen voor deze gezellige familiedag. De dag wordt afgesloten met de traditionele “Gooische Gondelvaert”, een bonte stoet van vrolijk uitgedoste schuiten en pieremachochels.

Op de “De dag van de watersport”, zullen onder meer watersportvereniging AVOH, Gooierhaven,  Gooimeerzeilers en IJsselmeer zeilers informatie over het wedstrijd-, toer- en jeugdzeilen geven.  De KNRM en de Huizer reddingsbrigade tonen hun snelle RIB boten en de Stichting “Sailability” laat zien dat er ook voor mensen met een beperking mogelijkheden zijn om te zeilen. Zo is er o.a. een zeilsimulator te zien. Ook de waterscouts zullen aanwezig zijn met hun zeilvletten en gaan brood bakken op een kampvuur. De watersportvereniging Gooierhaven organiseert vanaf 16.00 uur als afsluiter van de dag een “Gooische Gondelvaert 2017”. De mooiste, gekste en/of vrolijkste boot, maakt kans op een leuke prijs, beschikbaar gesteld door w.s.v. Gooierhaven. De jury zal uit de voorzitter van het watersportverbond en de wethouder van de Gemeente Huizen bestaan. Dit alles speelt zich af op en rondom de oude en nieuwe haven en surfstranden van Huizen. De Stichting Huizer botters heeft haar werf op deze dag natuurlijk geopend en laat bezoekers alles zien over de historie van ons nationaal erfgoed: de “Huizer Botters”.

Vaar mee met De Huizer botters!

Een belangrijke publiektrekker van deze “De dag van de watersport” is de werf van de Stichting Huizer Botters. De 4 stoere botters van de stichting liggen weer klaar om samen met bezoekers (tegen een geringe vergoeding) een tochtje op het Gooimeer te maken. Voor dit soort zeiltochtjes is altijd veel belangstelling omdat het een goede indruk geeft van de wijze waarop men vroeger met slechts twee bemanningsleden ging vissen op de Zuiderzee. De botters, die varen van 10.00 uur tot 14.00 uur, zijn dan ook voorzien van visnetten en fuiken en de vrijwilligers van de Stichting geven uitleg over het vissen, het zeilen en het onderhoud van deze historische schepen. Ook is er voor de jeugd een wat kleiner schip te bezoeken nl. een traditionele schouw. Deze wordt door een aantal enthousiaste “Bramzijgers” in de vaart gehouden. Daarnaast wordt op de werf van 11.00 tot 14.00 uur ook getoond hoe er door vaders en hun kinderen zelf een klein houten bootje wordt gebouwd. Op dit moment zijn er 6 bootjes in aanbouw die op 17 juni te water worden gelaten. Altijd een spannend moment voor de bouwers van hun eigen bootje. De botterwerf biedt aan het eind van de dag ook een uitstekend uitzicht op de oude haven waar bezoekers met een hapje en een drankje vanaf plm. 16.30 uur de “Gooische Gondelvaert” voorbij zien varen. Kortom, de oude, de nieuwe haven en de botterwerf Huizen bruist weer van de activiteiten.

Alle deelnemende organisaties hopen door middel van deze “Dag van de Waterport” meer belangstelling voor activiteiten op- en rond het water te creëren. Nederland is een waterrijk land wat heel veel te bieden heeft op het gebied van watersport. Maar niet iedereen durft de stap te zetten om daar dan ook actief aan deel te nemen. Deze dag is een uitgelezen mogelijkheid om kennis te nemen van alle facetten van activiteiten op en rond het water. Huizen heeft mede door haar strategische ligging en haar visserij verleden een hechte band met het water. De vele jachthavens en nautische activiteiten waaronder het havenfestival spelen hierbij een belangrijke rol.

Meer weten over deze dag? Kijk even op: http://www.huizerbotters.nl/evenementen/agenda/ of http://dagvandehuizerwatersport.nl/

foto Inge Jansen

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter