De dodenherdenking in Huizen

Ieder jaar is de dodenherdenking aan de Naarderstraat in Huizen weer een indrukwekkende gebeurtenis. De lange stoet, de trommelaars , het spelen van The last post. Uiteraard gedenkt een ieder op zijn of haar eigen manier, maar kom ook eens naar de Naarderstraat om de gevallenen hier te herdenken.  Een herdenking die nog meer doet beseffen hoe belangrijk onze vrijheid is. Hieronder ziet u het programma van het “4 mei Comité Huizen”.

Ieder jaar kiest het ‘Nationaal Comité 4 en 5 mei’ een thema dat de rode draad vormt voor de activiteiten op 4 en 5 mei. Voor 2017 is het jaarthema ‘Geef vrijheid door’. Het ‘4 mei Comité’ in Huizen organiseert de dodenherdenking volgens het jaarthema.

Het programma op 4 mei

Bloemlegging monument stadspark

Om 17.00 uur legt burgemeester Fons Hertog samen met de leden van 4 mei Comité bloemen neer bij het  monument aan de Randweg (Stadspark). Hier worden Huizer inwoners herdacht, die tijdens de oorlog werden gefusilleerd.

Herdenkingsdienst Kruiskerk

Van 19.00 uur tot 19.38 uur is de herdenkingsbijeenkomst  in de ‘Kruiskerk’ van Huizen (hoek Naarderstraat/Karel Doormanlaan). De Kruiskerk gaat open voor het publiek om 18.30 uur. Een muzikaal optreden wordt verzorgd door het Revival Koor uit Huizen.

Ook dit jaar krijgen weer drie (oorlogs)slachtoffers ‘een gezicht’. Dit jaar zijn dat:

  • Gerrit Jan Rebel, de 19-jarige bakkerszoon die voor Arbeitseinsatz in Duitsland ging werken. Zijn naam wordt in een brief in verband gebracht met het luisteren naar radio Oranje. Hij wordt opgepakt en komt in een strafkamp om het leven.
  • Henk Teeuwissen die graag dominee wilde worden, maar niet mocht van thuis. Hij gaat in dienst bij het KNIL en sneuvelt bij de aanval van de Japanners op Java.
  • Jakob Veerman, een 34-jarige reservist die, samen met 64 kameraden, in de eerste uren van de oorlog bij het bombardement op zijn kazerne in Scheveningen omkomt.

Om 19.38 uur verlaten de aanwezigen de Kruiskerk voor de officiële stille tocht naar het monument op het Prins Bernhardplein. De stoet wordt begeleid door twee trommelaars. De route loopt over de Naarderstraat naar het Prins Bernhardplein (monument).

 

Herdenking bij het monument

Bij aankomst bij het monument om 19.50 uur houdt burgemeester A. Ph. Hertog een toespraak. Om precies 20.00 uur wordt twee minuten stilte gehouden. Kort na deze stilte speelt een trompettist van muziekvereniging Prinses Irene ‘The Last Post’. Nadat muziekvereniging Prinses Irene twee coupletten van het Wilhelmus heeft gespeeld, volgt het oplezen van een gedicht en de namen van de gevallenen in Huizen en de officiële krans- en bloemlegging.

Adoptie herdenkingsmonument door de Eben-Haezer school

Dit jaar is het herdenkingsmonument geadopteerd door de Beatrixschool uit Huizen. Zij hebben het monument schoongemaakt en nieuwe plantjes geplant.

 

Blijf op Huizer hoogte

OpHuizerhoogte is een fotoblog over Huizen. De fotografen Inge Jansen en Vincent Snoek brengen Huizen van A tot Z in beeld. Kijk met ons mee en lees over de laatste gebeurtenissen en over wat er in Huizen te doen is. Volg ons op onze Facebookpagina en mis niets.

foto’s Vincent Snoek

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter