Huizen Klimaatbewust

Volgende week is het Huizen Klimaat Bewust. Er zijn verrassend veel leuke dingen te doen in Huizen ! Voor 5 euro naar de bios, honingproeverij, de boomfeestdag of doe je ook weer mee met Earth Hour ? Lees gauw verder voor het hele programma en doe ook mee…..
klimaatbewust

Huizen Klimaatbewust kraam – Oude Raadhuisplein  

Op zaterdag 18 en zaterdag 25 maart staat het Huizen Klimaatbewust team op de markt op het Oude Raadhuisplein. U bent van harte welkom voor informatie over het afkoppelen van uw regenpijp, energiesubsidies en afval inzamelen. Ook voor andere vragen over duurzaamheid en het klimaat kunt u terecht. Daarnaast verloten we klimaatbewuste gadgets, via het rad van fortuin! O.a. regentonnen! Martens groep stelt 10 regentonnen beschikbaar die verloot gaan worden.

Wanneer?
Zaterdag 18 maart van 10.00 uur tot 16.00 uur
Zaterdag 25 maart van 10.00 uur tot 16.00 uur

Inloopspreekuur Energie besparen – Bibliotheek

Op zaterdag 18 maart van 10.00 tot 13.00 uur is er weer een inloopspreekuur ‘Energie besparen’ in de bibliotheek van Huizen (Plein 2000). Een ervaren energieadviseur beantwoordt al uw vragen en geeft gratis een eerste advies over energie besparen in uw woning. U kunt direct offertes opvragen, bijvoorbeeld voor isolatie of zonnepanelen. Ook kunt u een afspraak maken voor een uitgebreide woningcheck. Aan zo’n check zijn wel kosten verbonden. Op zaterdag 22 april is er weer een inloopspreekuur, het laatste van dit seizoen.

Wanneer?
Zaterdag 18 maart van 10.00 uur tot 13.00 uur

Operatie Steenbreek: ruil een stoeptegel voor een plant!

Huizen heeft zich aangesloten bij het initiatief ‘Operatie Steenbreek’. Het doel? Zorgen voor meer groenere tuinen. Op zaterdag 18 maart is de eerste actie voor Operatie Steenbreek! U geeft een stoeptegel uit uw tuin en u krijg er een mooie plant voor terug! Wie weet komen we ook bij u aan de deur. Waarom? Veel tuinen bestaan voornamelijk uit tegels. Zonde, want door versteende tuinen loopt regenwater moeilijk weg en ontstaat er wateroverlast. Daarnaast zorgen stenen tuinen voor minder planten, vogels, insecten en andere dieren.

Inleveren dus die stoeptegel!

Wanneer?
Zaterdag 18 maart van 13.00 uur tot 15.00 uur

Documentaire ‘Down to Earth’ – Bioscoop Wolff

De grote documentaire hit ‘Down to Earth’ komt naar Huizen! Speciaal voor de week van Huizen Klimaatbewust is het mogelijk om de documentaire voor slechts €5,- te zien in bioscoop Wolff.

Een Nederlands gezin besluit op zoek te gaan naar een nieuw perspectief op het leven. Vijf jaar lang leeft het gezin samen met verschillende inheemse stammen op zes verschillende continenten. Geïnspireerd door de wijsheid die ze aantreffen voelen ze zich geroepen om hun ontmoetingen vast te leggen. De film voert de kijker van de oevers van Lake Superior in Michigan tot het hart van de Amazone, van het Australische achterland tot de Kalahari woestijn en van de Andes tot aan de binnenlanden van India. Hun ontmoetingen met de ‘Keepers of the Earth’ laten niemand onberoerd. Het is een wake-up call en tegelijkertijd een baken van hoop voor de wereld van morgen.

Wanneer? 
Zondag 19 maart om 16.15 uur
Dinsdag 21 maart om 20.00 uur

 

‘Help mijn iglo smelt!’ – Door wethouder Marianne Verhage op de Flevoschool

Wethouder Marianne Verhage leest op 20 maart voor aan de leerlingen van groep 8 van de Flevoschool. Ze leest voor uit het boek ‘Help, mijn iglo smelt!’ Het boek gaat over klimaatverandering. Wat betekent klimaatverandering als je op de Noordpool woont? Of in het regenwoud in Zuid-Amerika? Of op een eiland in de Stille Zuidzee, dat langzaam onder water verdwijnt? Of als je in de woestijn in Afrika leeft?

Wanneer?
Maandag 20 maart om 13.30 uur

Rondleiding duurzaam tuinieren – Volks Tuinders Vereniging en honingproeverij

Benieuwd hoe is het om zelf gewassen te oogsten? En daarna een heerlijke biologische maaltijd op tafel te zetten? De leden van de Volkstuinvereniging vertellen u er graag meer over tijdens een rondleiding over duurzaam tuinieren. Ze geven uitleg over composteren, de dieren in de tuin en waarom er geen gewasbeschermingsmiddelen gebruikt worden. Tijdens de rondleiding vertelt de imker over de bloemen en de bijen. U kunt ook verschillende soorten honing proeven.

Wanneer?
Dinsdag 21 maart van 14.00 uur tot 15.00 uur
Zaterdag 25 maart van 11.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 15.00 uur

Wandelen voor water – Oostermeent

Tijdens Wandelen voor Water lopen Nederlandse kinderen 6 kilometer met 6 liter water op hun rug. Zo ervaren ze wat leeftijdgenootjes in ontwikkelingslanden moeten doen om aan water te komen. De kinderen worden gesponsord door familie en vrienden. De opbrengst wordt besteed aan drinkwaterprojecten in Afrika en Azië.

Schoon water is erg kostbaar! Huizen Klimaatbewust sluit zich aan bij Wandelen voor water om waterverspilling in Nederland tegen te gaan. Wilt u informatie of meedenken over het besparen van kostbaar drinkwater? Tijdens het evenement kunt u terecht bij de Huizen Klimaatbewust bus.

Wanneer?
Woensdag 22 maart om 09.00 uur

Boomfeestdag – Kamperfoelieschool

Tijdens de jaarlijkse Nationale Boomfeestdag plant de gemeente Huizen samen met leerlingen van de Kamperfoelieschool nieuwe bomen op het schoolplein. Want: bomen zijn belangrijk! Zo zorgen we samen voor een groene en gezonde omgeving!

Wanneer?
Woensdag 22 maart om 10.00 uur

Klimaatdebat – Scholengemeenschap Huizermaat

Nadenken over een duurzame toekomst? Dat is wel besteed aan de debatclub van het Huizermaat College. In het klimaatdebat, geleid door de Debat Academie, gaan de leerlingen debatteren over actuele thema’s rondom duurzaamheid en klimaatverandering.

Wanneer?
Woensdag 22 maart van 14.00 uur tot 15.30 uur

Wijkavond ‘Energie besparen’ – gemeentehuis

Speciaal voor woningeigenaren in het Oude Dorp organiseert de gemeente samen met energiebesparingsorganisatie Hoom een wijkavond energie besparen. Tijdens de avond krijgt u informatie over energiemaatregelen in uw woning en de richtprijzen van deze maatregelen. Ook hoort u over subsidiemogelijkheden bij de gemeente. U bent welkom in het gemeentehuis.

Wanneer?
Woensdag 22 maart van 20.00 uur tot 22.00 uur

Opschoondag – door basisschoolleerlingen Rehobothschool!

Leerlingen van de Rehobothschool ruimen op donderdag 23 maart zwerfafval op. Dit in het kader van de Landelijke Opschoondag op 25 maart. Ziet u ook het belang van een schone leefomgeving zonder zwerfvuil? Wij wel! Iedereen kan meedoen in zijn of haar eigen buurt.

Wanneer?
Donderdag 23 maart van 10.00 uur tot 12.00 uur

Tuin metamorfose

Huizen heeft zich aangesloten bij het initiatief ‘Operatie Steenbreek’ om verstening in de tuin tegen te gaan. Voorafgaand aan de ‘Huizen Klimaatbewust’ week hebben we een tuinmetamorfose verloot. Inwoners met een versteende voortuin konden zich opgeven voor de tuinmetamorfose. De winnaar krijgt een groene voortuin met weinig onderhoud. Op vrijdag 24 maart wordt de nieuwe, vergroende voortuin voor de winnaar een feit!

Wanneer?
Vrijdag 24 maart om 16.00 uur

Band op spanning – winkelcentrum Oostermeent

Wist u dat de juiste bandspanning voor uw auto zorgt voor 2 tot 5 % minder vervuiling? De juiste bandenspanning bespaart veel brandstof zorgt voor minder Co2 uitstoot. Op 24 maart staat het team van Band op Spanning bij winkelcentrum Oostermeent voor u klaar. U kunt gratis uw banden op de juiste spanning brengen. Daarnaast geven ze persoonlijk advies!

Wanneer?
Vrijdag 24 maart van 13.00 uur tot 17.00 uur

Opschoondag door gemeenteraad en college

Op zaterdag 25 maart gaan raadsleden, winkeliers en inwoners in het oude dorp zwerfafval opruimen. Doet u ook mee? Iedereen kan meedoen met de Landelijke Opschoondag op 25 maart!

Wanneer?
Zaterdag 25 maart van 09.45 tot 12.00 uur

Gratis compost halen – GAD

Op zaterdag 25 maart is de Landelijke Compostdag. Bij de scheidingsstations van de GAD krijgt u een gratis zak compost als u gescheiden afval inlevert. Met deze actie bedankt de GAD u graag voor het gescheiden aanleveren van uw afval. Het compost is het rechtstreekse resultaat van het ingezamelde gft-afval.

Wanneer?
Zaterdag 25 maart van 09.00 uur tot 16.00 uur

Earth Hour : Het licht gaat uit!

Op zaterdag 25 maart is het ‘Earth Hour’. Dan gaat overal ter wereld om 20.30 uur één uur het licht uit. Door mee te doen met Earth Hour laten we zien dat we de aarde belangrijk vinden. Hoe meer deelnemers, hoe krachtiger het signaal én de bewustwording dat we zuinig moeten zijn op onze aarde. Wij doen mee met Earth Hour! Die avond schakelen we de verlichting van de toren van de Oude Kerk uit. Weten welke activiteiten er nog meer zijn? Kijk dan op wnf.nl

Doet u ook het licht uit op 25 maart? Laat online met #earthhour zien dat u meedoet en meld u aan voor het Facebook-event.

Afkoppelteams – Zenderwijk

Wateroverlast in uw straat? Daar gaan we wat aan doen! In de week van Huizen Klimaatbewust zijn we met onze ‘Afkoppelteams’ in de Zenderwijk om uw regenpijp af te koppelen van de riolering. Zo hoeft de rioolwaterzuivering het regenwater niet apart te zuiveren. Dat scheelt energie. Zo blijft het regenwater schoon en kan het vanuit een apart riool wegzakken in de bodem of in sloten worden geloosd. En dat is beter voor het milieu!

Wanneer?
Maandag 20 maart t/m vrijdag 24 maart

Huizen Klimaatbewust menu – Kwalitaria

In de week van Huizen Klimaatbewust kunt u bij Kwalitaria een burgermenu met friet en een frisse salade krijgen voor slechts 7,95. U kunt kiezen uit een Hollandse MRIJ-rundvleesburger, plofkipvrije kipburger of een vegetarische burger. Het burgerbroodje is van biologisch graan uit de Flevopolder met een vleugje biologische honing. Dat is écht duurzaam genieten! Geldig van zaterdag 18 t/m zaterdag 25 maart 2017 bij Kwalitaria Huizen.

Kwalitaria is op weg naar 100% duurzaamheid! Wilt u weten wat Kwalitaria nog meer doet aan duurzaamheid? Zoals producten, verpakkingen, het terugdringen van productverspilling en het gebruik van 100% elektrische bezorgscooters? Kwalitaria vertelt u er graag meer over!

Wanneer?
Zaterdag 18 maart t/m zaterdag 25 maart 2017

Huizen Klimaatbewust menu – Cornelisz

CornelisZ is gebouwd vanuit het oogpunt dat ze zuinig op de aarde willen zijn! Op de website cornelisz.nl wordt precies uitgelegd hoe CornelisZ zijn steentje bijdraagt als het gaat om hun gebouwbeheer, afval, keukenapparatuur en de spoelkeuken. Speciaal voor de Huizen Klimaatbewust week is er een verantwoord menu samengesteld. Het menu wordt bereid met lokale producten (minder transport), seizoensproducten (dus geen kas- of kweekproducten) en vlees van de Lindenhoff (authentiek vlees).

Het menu voor €29,50:

Amuse 
Hummus met gepofte puntpaprika, en salsa verde

Voorgerecht 
Gerookte Bokking met aardpeer, ingelegde bospeen en roggebrood

Hoofdgerechten 
Runder Ribeye met groenten van het seizoen en gepofte knoflook

Dessert 
Eton Mess met biologisch fruit, meringue en gember

Wanneer?
Zaterdag 18 maart t/m zaterdag 25 maart 2017

 

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter