Who’s afraid of red, yellow and blue…

bibliotheek

Dit gelijknamige kunstwerk zal je niet zo snel in de bibliotheek in Huizen vinden al moet ik er wel even aan denken als ik deze foto terug zie.  Gelukkig zijn er wel genoeg andere kunstwerken te zien tijdens de talloze exposities of anders wel bij de kunstuitleen.

Een bizar Kunstweetje

Het schilderij “Who’s afraid of red, yellow and blue” van Barnett Newman, hing in het stedelijk museum en heeft een roemrucht geschiedenis.In 1986 wordt het overwegend rode doek, met een streepje blauw en geel, door een bezoeker met een stanleymes bewerkt. Het kost maar liefst 1 miljoen en vier jaar om het doek te restaureren. Er komt erg veel kritiek op de restaurateur Goldreyer die het doek mogelijk met een verfrollertje overgeschilderd zou hebben.

Rechtbanksoap
Goldreyer vond al die kritiek op zijn restauratie niet leuk. Amerikaans als hij was, klaagde hij de gemeente Amsterdam aan voor een schadevergoeding van 250 miljoen euro voor het aantasten van zijn reputatie. Van de directeur van het Stedelijk, Wim Beeren eiste hij 40 miljoen euro. De gemeente Amsterdam zette hier een eigen claim van 10 miljoen euro wegens wanprestatie tegenover.
Na jaren procederen werd de zaak geschikt. De Nederlandse advocaten van de gemeente Amsterdam zijn niet opgewassen tegen hun gehaaide Amerikaanse tegenstanders. De gemeente Amsterdam moet ongeveer 77.000 euro betalen en mag zich niet meer kritisch uitlaten over de restauratie. Later bleek echter uit het forensisch rapport dat de bevindingen van de conservator Bracht van het stedelijk museum,  correct waren. Het doek was overgeschilderd en gevernist. Het schilderij heeft jaren lang niet op zaal gehangen. (bron www.froot.nl)

foto Inge Jansen

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter