Help de Huizer botters

De Botterstichting staat vandaag met een promotieteam en een echte botter op de markt. Vanochtend vroeg om kwart over 6 reed de vrachtwagen met dieplader van de Haven naar het Oude Dorp. Waarna de botter werd gepositioneerd en de zeilen werden gehesen.

Het doel is om zo veel mogelijk Vrienden te kunnen werven (al vanaf € 25 per jaar), donaties te ontvangen, sponsoren te winnen en 3 uur durende vaartochten te verkopen tegen een speciale actieprijs van € 25 per persoon. De zaterdag daarop 27 juni is men met het zelfde doel te vinden op de Oostermeent. Ook nu weer met een botter, maar ook met de jeugdschouw. Deze liggen afgemeerd voor de kade. De zaterdagen daarna is men afwisselend met een kraam te vinden op de markt in het Oude Dorp en het winkelcentrum Oostermeent. Iedere zaterdag presenteren zij weer iets bijzonders. Verder zullen ze op gezette tijden van zich laten horen met spectaculaire acties tot aan het einde van het programma op 19 september.

Ook de Huizer Botters ondervinden de uitwerking van de Corona maatregelen. Geen vaartochten, geen verhuur botters, de Huizer Havendag geannuleerd, Botterdagen opgeschort, geen Taeje Bôkkes race, geen Sail Amsterdam en ga zo maar door. Kortom geen inkomsten terwijl de vaste lasten wel doorgaan. Geen inkomsten betekent ook geen onderhoud en geen restauraties voor het behoud van het varende Huizer culturele erfgoed. Gedurende de 20 jaar van het bestaan heeft de Stichting Huizer Botters (SHB) het kunnen redden zonder noemenswaardige gemeentelijke of overheidssubsidies. Met de inkomsten uit verhuur en opbrengsten uit giften en evenementen als het Visfestijn en de Taeje Bôkkesrace. En natuurlijk dankzij de Sponsoren en Vrienden van de Huizer Botters.Het is evenwel nog maar de vraag of men iedereen, gegeven de omstandigheden, aan boord kan houden.

Gelukkig kan er vanaf 1 juni wel weer op zeer beperkte schaal gevaren worden en dat is hard nodig om het uitdrogen van de schuiten voor te zijn. Dat is dus niet alleen goed voor de schepen, maar ook voor de vrijwilligers en de opstappers die niet kunnen wachten. Maar de Coronaprotocollen bieden helaas nog geen ruimte voor het zeilen met bedrijven of grotere groepen en ook zelfs niet voor het cultuur educatie-programma voor de scholen. Betalende gasten kunnen maar heel beperkt ontvangen worden, maar veel levert dat helaas niet op. Of de SHB het hoofd toch boven water kan houden is voorlopig nog een grote vraag.

Binnenkort is er een het gesprek tussen de SHB en een afvaardiging van de Gemeente Huizen. De gemeente is volledig geïnformeerd over de financiële situatie van de SHB. Maar omdat de Botteraars, net als vroeger liever niet hun hand ophouden als het niet echt nodig is en het voor hen van groot belang is om ook de Huizer bevolking bij hun culturele erfgoed te betrekken wordt er van 20 juni tot en met 12 september een grote publiekscampagne georganiseerd. De opening hiervan vindt vandaag plaats in het oude dorp op de markt van Huizen.

Gisteravond was de boot al uit het water gehaald en mochten wij van de chauffeur deze creatieve foto maken. Bedankt Wim!

Blijf ook op Huizer hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alles wat in Huizen gebeurt? Volg dan de fotografen Inge Jansen, Vincent Snoek, Larisa Landré en Henk Heijnen op het Huizer fotoblog OpHuizerhoogte. Dagelijks zie je hier nieuwe foto’s uit Huizen en lees je de laatste nieuwtjes uit ons dorp.
Like ons op onze Facebookpagina en mis niets.

Foto’s: Vincent Snoek

help de Huizer botters

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter