Eerste Open Botterdag van 2021!

Eerste Open Botterdag Huizen

Je zag de opluchting op de gezichten: het kan weer! Weer een Open Botterdag houden, met maar liefst vijftig mensen op het terrein, weer met elkaar varen op de botters, weer even ‘vanouds’ genieten. Vandaag was de eerste Open Botterdag van 2021 en die werd geopend door wethouders Marlous Verbeek en Roland Boom. Tegelijk werd ook de zomerexpositie geopend, die in de Botterwerf te zien is.

Zomerexpositie

De zomerexpositie is tot stand gekomen in samenwerking met de Historische Kring Huizen en het Huizer Museum. De expositie toont een mooi kijkje in de historie van Huizen als vissersdorp, de bouw en het onderhoud van de Huizer Botters en het leven langs de Zuiderzee. Je kunt de expositie (bijna) elke woensdag en zaterdag bezoeken. Nu het vaarseizoen weer is aangebroken en onderhoud aan de botters niet nodig is, kan de loods op deze wijze mooi gebruikt worden voor een ander doel.

Eerste Open Botterdag Huizen

Onderhoud met Huizer hout

In de winter wordt het onderhoud aan de botters gedaan. Naast het reguliere onderhoud van de HZ 45 en de HZ 108 is het vlak van de HZ 92 vernieuwd en zijn er vele vernieuwingen en reparaties aan de HZ 1 verricht. Dit gebeurde onder andere met Huizer hout. Voor de komende winter ligt er hout klaar uit het Bad Vilbelpark, van de Nieuwe Bussummerweg en uit Crailo. Ook werd er door de jeugdafdeling de Bramzijgers hard gewerkt aan het opknappen van de Zeepunter die ze eerder dit jaar cadeau kregen. Het geld zamelden ze in met een zeer succesvolle boterkoekenactie. Vorige maand werd deze punter gedoopt tot de HZ 277.

Eerste Open Botterdag

En dan vandaag de eerste Huizer Botterdag van 2021! Van 11.00 tot 17.00 was de Botterwerf weer open voor publiek. Men kon een kijkje nemen bij de zomerexpositie, een uur meevaren met een botter, een blik werpen in de smederij en informatie inwinnen bij de Bramzijgers. Marlous Verbeek opende om 10.00 uur de zomerexpositie, en samen met Roland Boom opende ze de botterdag door een stuk mee te varen op de HZ 108. Wethouder Boom werd daarbij flink aan het werk gezet. Ondertussen vertoonde ook de jeugdafdeling hun kunsten op het Gooimeer.

Eerste Open Botterdag Huizen

Een keertje meevaren?

Botters zijn er niet alleen voor vrijwilligers, wethouders en pers. Als je mee wilt varen, zoals de mensen in de foto’s op de HZ 1, dan kan dat natuurlijk. Meer informatie hierover vind je op de website van de Stichting Huizer Botters. Elke woensdag- en vrijdagavond en elke zaterdagmiddag zijn de opstaptochten.

Blijf ook op Huizer hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alles wat in Huizen gebeurt? Volg dan de fotografen Inge Jansen, Vincent Snoek en Larisa Landré op het Huizer fotoblog OpHuizerhoogte. Dagelijks zie je hier nieuwe foto’s uit Huizen en lees je de laatste nieuwtjes uit ons dorp.
Like ons op onze Facebookpagina en mis niets.

Foto’s en tekst:  Larisa Landré

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter