Dikke planken voor de botters

Planken Huizer Botters

Het is wel even een raar gezicht: een stel enorme stukken eikenhout onderweg over de Havenstraat. Niet zelfstandig natuurlijk; ze werden op twee rijdende stalen bokken voortgeduwd door een heftruck en een viertal vrijwilligers van de Stichting Huizer Botters. De planken zijn bedoeld voor het groot onderhoud aan de HZ 92, dat nu plaatsvindt in een grote tent op het terrein van de Botterwerf.

Groot onderhoud

Elk jaar is er onderhoud aan de botters te plegen. Soms is er groot onderhoud nodig, zoals nu aan de HZ 92. De grootste klus daarbij is het vernieuwen van de kielbalk en het gehele vlak. De kielbalk is normaliter het eerste deel van waaruit de bouw van een botter wordt gestart. Op het vlak worden o.a. de spanten, leggers en oplangers uitgemeten, gezaagd en geplaatst. Het vlak bestaat per zijde uit 2 of 3 delen van 6,4 cm dik die in het midden het langst zijn: elf meter. Daar heb je dus één of meerdere voldoende lange en rechte eikenbomen voor nodig.

Houten planken uit Denemarken

En de juiste eikenbomen hiervoor zijn in Denemarken te vinden. Ze worden geïmporteerd via een houthandel in Harlingen. Daar koopt de stichting een boom wanneer nodig. Die wordt ter plekke bij de houthandel gezaagd op de door juiste dikte. Vervolgens worden de planken met een grote vrachtwagen vervoerd naar het terrein van Visser Bouwmaatschappij aan de Havenstraat, waar het hout minstens een jaar in de wind kan drogen. Het vervoeren naar de Botterwerf gaat vervolgens zoals op de foto te zien is.

Naast dit mooie eikenhout uit Denemarken recyclet de stichting ook in Huizen gevelde, gezonde eiken.

Planken Huizer Botters

Verwijderen en vervangen

Nadat alle oude delen uit de botter gehakt zijn, kunnen deze vervangen worden. Het uithakken van de kielbalk en de vlakdelen is een enorme klus voor de vrijwilligers. Omdat er talloze pennen en bouten moeten worden weggehaald kan dit eigenlijk alleen maar met de hand worden gedaan, en in een erg kleine ruimte. Om de vrijwilligers enige beschutting te geven in het huidige klimaat heeft de stichting een enorme tent over en om de botter gezet. Deze tent zal enige maanden blijven staan totdat de klus aan de 92 geklaard is. Kijk voor meer informatie op de website van Stichting Huizer Botters.

Planken Huizer Botters

Blijf ook op Huizer hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alles wat in Huizen gebeurt? Volg dan de fotografen Inge Jansen, Vincent Snoek, Larisa Landré en Henk Heijnen op het Huizer fotoblog OpHuizerhoogte. Dagelijks zie je hier nieuwe foto’s uit Huizen en lees je de laatste nieuwtjes uit ons dorp.
Like ons op onze Facebookpagina en mis niets.

Foto’s en tekst: Larisa Landré

help de Huizer botters

Voor Jou Uitgezocht

1 Reactie

  • Reageer
    Eerste Open Botterdag van 2021! - OpHuizerhoogte.nl
    19 juni 2021 op 19:04

    […] en zijn er vele vernieuwingen en reparaties aan de HZ 1 verricht. Dit gebeurde onder andere met Huizer hout. Voor de komende winter ligt er hout klaar uit het Bad Vilbelpark, van de Nieuwe Bussummerweg en […]

  • Laat een reactie achter