4 mei herdenking weer in aangepaste vorm

4 mei herdenking Huizen

In Huizen is de afgelopen tijd gewerkt aan de invulling van de 4 mei herdenking. In verband met de coronamaatregelen is er ook dit jaar sprake van een aangepaste dodenherdenking voor jong en oud met een kranslegging, erewacht, bloemenzee en een mini-documentaire van het 4 mei Comité met achtstegroepers van basisschool De Rehoboth in de hoofdrol.

4 mei herdenking Huizen

Kranslegging

Vanochtend om 08.00 uur was er een kranslegging bij het herdenkingsmonument op het Prins Bernhardplein. De eerste krans is gelegd door burgemeester Niek Meijer. Daarna volgden de collegeleden, het 4 mei comité en het Veteranencomité. Van 8.30 uur tot 20.00 uur zorgt het Veteranencomité voor een erewacht van één persoon bij het monument, met elk uur een wisseling van de wacht.

4 mei herdenking Huizen

Herdenking

Om 11.00 uur werden er, wederom door o.a. burgemeester Meijer, bloemen gelegd bij het verzetsmonument in het Warandepark. Vanaf 8.30 uur is het voor iedereen de hele dag mogelijk om bloemen te leggen bij de monumenten. Verder zal iedereen de herdenking in kleine kring vieren. Er is geen centraal moment in de gemeente om 20.00 uur.

Mini-documentaire 4 mei Comité Huizen

Voor het tweede jaar op rij heeft het 4 mei Comité Huizen een mini-documentaire gemaakt, waarin kinderen van basisschool Rehoboth de verhalen van Huizer oorlogsslachtoffers vertellen en burgemeester Niek Meijer zijn 4 mei-toespraak houdt. De mini-documentaire is sinds 30 april te bekijken via de gemeentelijke social mediakanalen, maar wij hebben hem ook hieronder geplaatst.

Geef slachtoffers een gezicht

Het doel van het 4 mei Comité Huizen is al tien jaar: geef de namen op het herdenkingsmonument aan het Prins Bernhardplein een gezicht. Zoek naar de levensverhalen achter die in steen gebeitelde namen. Dit jaar zijn dat de verhalen van Jan de Graaf, Henri Katan en Wim van den Born.

4 mei herdenking Huizen

Blijf ook op Huizer hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alles wat in Huizen gebeurt? Volg dan de fotografen Inge Jansen, Vincent Snoek en Larisa Landré op het Huizer fotoblog OpHuizerhoogte. Dagelijks zie je hier nieuwe foto’s uit Huizen en lees je de laatste nieuwtjes uit ons dorp.
Like ons op onze Facebookpagina en mis niets.

Foto’s: Vincent Snoek 

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter