Starlink trekt over Huizen

Starlink Huizen

Wie gisteravond rond 22:30 naar boven keek, zag een stoet van lichtjes over Huizen trekken. De op 18 maart gelanceerde Starlink van SpaceX trok als een treintje over Nederland, en was ook in Huizen met het blote oog goed te bekijken. Wie het schouwspel gemist heeft, krijgt vanavond weer een kans: om 21:30 en 23:00 is de zwerm satellieten weer met het blote oog zichtbaar. Ze trekken van zuidoost naar noordwest.

Starlink

Starlink is een satellietnetwerk in opbouw van het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, SpaceX. Met het netwerk wil hij wereldwijde toegang tot breedbandinternet mogelijk maken, met name in landelijke gebieden. De opbrengsten van dit netwerk moeten onder andere de marsmissies van SpaceX financieren. De satellieten doen ongeveer 90 minuten over een rondje rond de aarde.

Starlink Huizen

Zichtbaarheid

De satellieten die nu zichtbaar zijn, zijn de vijfde lancering van 60 satellieten van Starlink. Naarmate de satellieten langer om de aarde draaien, verspreiden ze zich naar hun eigen locaties, waardoor het treintje steeds minder zichtbaar wordt. Na de volgende lancering op 23 april zal er weer een nieuw treintje aan de nachtelijke hemel verschijnen. Vanavond trekken ze rond 23:00 bijna loodrecht over ons heen.

Bekijk hieronder onze fotoserie, genomen vanuit een achtertuin. De foto’s zijn genomen met een sluitertijd van 30 seconden, zodat de snelheid (de strepen) van de satellieten goed te zien zijn. Af en toe zie je op de foto’s ook andere satellieten. Wie zelf de satellieten wil volgen kan dat o.a. hier doen.

Blijf ook op Huizer hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alles wat in Huizen gebeurt? Volg dan de fotografen Inge Jansen, Vincent Snoek, Larisa Landré en Henk Heijnen op het Huizer fotoblog OpHuizerhoogte. Dagelijks zie je hier nieuwe foto’s uit Huizen en lees je de laatste nieuwtjes uit ons dorp.
Like ons op onze Facebookpagina en mis niets.

Foto’s en tekst: Larisa Landré

restaurant aan de kade

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter