Nieuwbouw Erfgooiers College vordert gestaag

Nieuwbouw Erfgooiers College Huizen

Eind dit jaar moet de bouw klaar zijn, maar eerder zou zomaar kunnen! De nieuwbouw van het Erfgooiers College ligt niet alleen goed op schema, maar zelfs voor op de planning. Ondanks de coronacrisis vordert de bouw gestaag. Plaatsvervangend rector Jaap Augustijn gaf ons een rondleiding door het schoolgebouw in aanbouw.

Nieuwbouw Erfgooiers College Huizen
Kaders geven de illusie van ramen zoals aan de andere zijdes

Bijna energieneutraal

De school wordt bijna energieneutraal (Bijna Energieneutrale Gebouwen/BENG) opgeleverd. Compleet energieneutraal is een grote opgave. Het dak is bijvoorbeeld niet groot genoeg voor het benodigd aantal zonnepanelen. De nieuwbouw van het Erfgooiers College voldoet aan Frisse Scholen B. Een frisse school is een schoolgebouw (basis- of voortgezet onderwijs) met een laag energiegebruik en een gezond binnenmilieu als het gaat om luchtkwaliteit, temperatuur, comfort, licht en geluid. Zo wordt o.a. het gebouw verwarmd door vloerverwarming en zijn de vele ramen voorzien van zonwerende coating. De meest zonnige kant van het gebouw telt minder ramen.

Hier komen twee creatieve lokalen met grote ramen op het noorden.
Nieuwbouw Erfgooiers College Huizen
De tribunetrap in de aula

Van boven naar beneden

Zoals gebruikelijk wordt er van boven naar beneden gewerkt. Op de begane grond is de indeling nog compleet open en staan er nog veel steigers. De aula krijgt langzaam vorm, en dan vooral in het bijzonder de tribunetrap naar de eerste verdieping. Op die eerste verdieping is met rood en groen de vorm van alle ruimtes aangegeven, waaronder de kleine werkkamer van Jaap Augustijn. “We willen dat er zoveel mogelijk ruimte gaat naar het onderwijs. Ik hoef hier alleen maar wat bureauwerk te doen. Als ik gesprekken heb doe ik dat in een andere ruimte”.

Nieuwbouw Erfgooiers College Huizen
Jaap in zijn toekomstige werkkamer

Klaslokalen krijgen vorm

Op de tweede verdieping ligt de vloerverwarming al en wordt de vloer gestort. Op de derde verdieping krijgt de school echt vorm. Hier verrijzen klaslokalen tussen de staanders. Lokalen worden iets groter dan in de oude noodbouw, maar ook minder vierkant. Hierdoor komen de achterste leerlingen wat dichter bij de docent te zitten, zodat de docent het best mogelijke overzicht heeft.

Vloerverwarming op de tweede verdieping
Nieuwbouw Erfgooiers College Huizen
De vloerverwarming verdwijnt langzaam onder de vloer

Hopelijk kan de school na de zomer, net als andere scholen, vol goede moed aan de slag met het geven van onderwijs. Nog even niet in het nieuwe gebouw, maar dat komt snel dichterbij!

Nieuwbouw Erfgooiers College Huizen
Klaslokalen op de derde verdieping

Blijf ook op Huizer hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alles wat in Huizen gebeurt? Volg dan de fotografen Inge Jansen, Vincent Snoek, Larisa Landré en Henk Heijnen op het Huizer fotoblog OpHuizerhoogte. Dagelijks zie je hier nieuwe foto’s uit Huizen en lees je de laatste nieuwtjes uit ons dorp.
Like ons op onze Facebookpagina en mis niets.

Foto’s en tekst: Larisa Landré

Arts and Crafts Huizen

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter