Voegeltelling

Vogeltelling, Huizen

Vlede week vrijdag, zaeterdag en zóndag is d’r in ons langd weer ’n voegeltelling ëweest. Bijkans zesentachtigduzed minsen hemmen mót mekaar meer dan aarhallëf miljoen voegels ëteld. En dat tellen valt bar teugen, prambeer de meeuwen óp de foto hierboven mar deries te tellen, dat valt nijt mie twijs ze stille staen. Zelf hem ik ’n klain possegel-tuintje, mar d’r deejen oëk tellers mie mót ’n vurtuin zoë groët as ’n weilangd mót ’n sloët d’r bij,  want de piele staet óp de langdelijke lijst óp de dreeëntwijntigste, en de gans óp de vijfentwijntigste plak. Vur dat tellen mót je netuurlijk wel ’n bietjen verstangd van voegels hemmen. Mijn ome Jan bevurbéëld had waing verstangd van voegels. As tie zai dat ie ’n mooi voegeltjen ëzien had en wij dum vreugen wafferen voegeltjen, dan zai die altoës: ”n soort merel mar dan groëter”.

Óns darp

In ons darp hemmen tweehóngderddreeëndartig minsen mót de telling mieëdaen en samen hemmen ze ruim vierduzed voegels ëteld. Óp de langdelijke lijst van vijfentwijntig meest ëtelde voegels kómmen de raiger, de petlieuweriken en de kremmerd nijt vur. Mar de volgende voegels wel, ik neum d’r zoë mar ’n paar dee ik zelf oëk ken: de meeuw óp de vijftiende plak, de marriekolf óp plak zestien, de kraei óp plak dartien, ’t wijnter-køninkie óp plak tweeëntwijntig, de grønling óp plak achttien, en de koëlmees óp plak twee. Mar óp plak éën, net as vurrëg jaar – ik kan ’t nijt ofwónderen – staet de mórs ! Bel bel, neutig nij vur zo’n alledaags voegeltjen.  

Vogeltelling, Huizen

Blijf ook op Huizer hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alles wat in Huizen gebeurt? Volg dan de fotografen Inge Jansen, Vincent Snoek, Larisa Landré en Henk Heijnen op het Huizer fotoblog OpHuizerhoogte. Dagelijks zie je hier nieuwe foto’s uit Huizen en lees je de laatste nieuwtjes uit ons dorp.
Like ons op onze Facebookpagina en mis niets.

Foto’s en tekst: Henk Heijnen

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter