Oliespoor door gehele Aanloophaven

Oliespoor Aanloophaven Huizen

Vanmorgen is een groot oliespoor aangetroffen in de gehele Aanloophaven, vanaf de Oostermeent tot aan de ophaalbrug. Brandweerlieden hielpen om de schade beperkt te houden door het water binnen de haven te houden. Dit deden ze door middel van een slang in het water en een bootje dat golfslag maakte, zodat niet nog meer olie op het Gooimeer terecht zou komen, tot Waternet ter plaatse kwam om de sluis dicht te zetten.

Oliespoor Aanloophaven Huizen

Keersluis Aanloophaven

Waternet is meteen begonnen om de sluis te dichten. Deze zogeheten keersluis word normaal gebruikt als de waterstand in het Gooimeer erg laag is. Door de waterdruk blijft de sluis dan dicht. Omdat de waterstand in de haven en het Gooimeer nu gelijk is blijft de sluis niet vanzelf dicht. Hierom is de sluis nu met spanbanden vastgezet. Boten kunnen momenteel niet in of uit de haven varen.

Oliespoor Aanloophaven Huizen

Oorzaak onbekend

Rijkswaterstraat is ook ter plaatse gekomen om de schade in kaart te brengen. Door de sluis te dichten hopen ze dat de olie zich gaat ophopen bij de ophaalbrug, waar morgen begonnen zal worden met de opruimwerkzaamheden. De oorzaak is nog onbekend. Er zijn meerdere vermoedens die onderzocht zullen worden.

Oliespoor Aanloophaven Huizen

Blijf ook op Huizer hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alles wat in Huizen gebeurt? Volg dan de fotografen Inge Jansen, Vincent Snoek, Larisa Landré en Henk Heijnen op het Huizer fotoblog OpHuizerhoogte. Dagelijks zie je hier nieuwe foto’s uit Huizen en lees je de laatste nieuwtjes uit ons dorp.
Like ons op onze Facebookpagina en mis niets.

Foto’s: Vincent Snoek.

kouwer installatietechniek

Voor Jou Uitgezocht

1 Reactie

 • Reageer
  Jan Schra
  13 oktober 2019 op 22:02

  De laag olie voor de ophaalbrug, die daar door de wind verzameld is (zie uw foto), is slechts enkele of 1 nanometer dik. (Dit blijkt uit de grijze kleur en de gaten die in het olie tapijtje zitten)
  Een oppervlakte met deze 1 nanometer dunne laag olie van 1m2 komt overeen met de inhoud van één suikerkorrel
  Voor die paar kubieke millimeter zijn de brandweer, het waterschap Waternet een schip van Rijkswaterstaat uitgerukt met boten en auto’s en met veel personeel
  Dit veroorzaakt veel meer milieu schade.

 • Laat een reactie achter