Slakken, slakken, slakken

Moestuin slakken Huizen

Van slakken weten we dat ze langzaam zijn. Op een gladde ondergrond legt de slak ongeveer 5 meter per uur af. Als het geregend heeft iets meer. Ik vraag mij wel eens af hoeveel slakken er in Huizen zouden zijn. Daarom op OpHuizerHoogte een keer aandacht voor de slak, niet in de laatste plaats omdat ze ook prachtig te fotograferen zijn. Hoeveel slakken er zijn verschilt per jaar want in droge zomers zijn er minder, maar dit jaar zijn het er veel, heel veel! In mijn kleine moestuin vang ik, gewapend met zoeklicht en emmertje, er elke avond tussen de tien en dertig! Niet gek wanneer je weet dat sommige soorten tot wel 350 tot 400 eitjes kunnen produceren die allemaal weer slakjes worden. Wat vang ik zoal?

Moestuin slakken Huizen

De rode Wegslak bijvoorbeeld! Die heeft een sterke voorkeur voor jonge plantjes, sla, andijvie, bonen, noem maar op. De wegslak soorten zijn mijn grootste concurrenten in de moestuin. Grasmaaimachines noem ik ze, maar wel hele mooie. Boven op hun kop zitten twee ogen die voornamelijk licht en donker kunnen waarnemen, en daar onder twee voelsprieten. Wanneer je een slak oppakt, vooral die met een huisje, gebruiken ze slijm als verdedigingsmiddel. Het ziet er dan uit als een soort schuim.

Moestuin slakken Huizen
Moestuin slakken Huizen

Maar ook de Gevlekte Akkerslak  Een vraatzuchtig en behoorlijke snel dier – voor een slak dan. Op deze foto is de opening in het schild net achter de kop goed te zien. Door deze opening halen ze adem en poepen ze.

Slakken zijn hermafrodiet (ze hebben zowel vrouwelijke als mannelijke geslachtsorganen) en kunnen het dus “doen” met elke andere slak die ze tegenkomen. Sommige soorten kunnen ook zichzelf bevruchten. Goed kijken, want op de foto hieronder zien we een paring van twee tuinslakken die elkaar toevallig tegenkwamen…

Moestuin slakken Huizen
Moestuin slakken Huizen

Allemaal mooi om te weten hoor ik jullie denken, maar hoe komen we van die beesten af? Geen idee! Ik heb het opgegeven en fiets elke morgen met het emmertje vol slakken in allerlei soorten naar het bos. 
Hoor graag jullie ervaringen/oplossingen en vooral bestrijdingstips! 

Blijf ook op Huizer hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alles wat in Huizen gebeurt? Volg dan de fotografen Inge Jansen, Vincent Snoek, Larisa Landré en Henk Heijnen op het Huizer fotoblog OpHuizerhoogte. Dagelijks zie je hier nieuwe foto’s uit Huizen en lees je de laatste nieuwtjes uit ons dorp.
Like ons op onze Facebookpagina en mis niets.

Foto’s en tekst : Henk Heijnen 


Voor Jou Uitgezocht

1 Reactie

  • Reageer
    Ron
    22 augustus 2019 op 11:33

    Neem een egel in je tuin…

  • Laat een reactie achter