Triathlon Huizen 2019

triathlon huizen

Het was even spannend of de Triathlon Huizen door zou gaan, maar gelukkig waren er uiteindelijk genoeg vrijwilligers! Om 11.30 werd het startschot gegeven voor de eerste afstand van de triathlon, de “kwart afstand”. Een flinke groep triatleten dook de haven van Huizen in voor de eerste kilometer zwemmen. Later startte de Olympische afstand en de Achtste afstand.

Per afstand konden zich 200 atleten inschrijven. De laatste finisher van de Kwart afstand werd rond 16.30 verwacht. Hiermee hadden alle deelnemers er een flink stuk zwemmen, fietsen en lopen opzitten. Om 17:30 waren nog niet alle lopers van de Olympische en de Achtste afstand binnen. Snelste Huizers op de Olympische afstand waren Jean-Claude Iseli en Pien Visser.

De Olympische afstand

Deze wedstrijd begon met 1500 meter zwemmen in de Haven van Huizen. Daarna volgde het fietsen: 40 kilometer door Blaricum en Huizen met meerdere beklimmingen van de Tafelberg en het Huizerhoogt. Na iets minder dan een uur fietsen kon de fiets al weer ingeruild worden voor de loopschoenen. Het parcours van 10 km bestond uit twee ronden van 5 kilometer door het mooie bos van de Wolfskamer en duurt voor een topatleet iets langer dan 30 minuten. Met een tijd van 02:04:34 was Tim Vreeburg uit Heemstede de snelste triatleet op dit onderdeel. Anne Stellaard uit Houten was de snelste vrouw.

De Kwart afstand

De Kwart lijkt sterk op de Olympische, met een verschil: het zwemmen is 1000 meter in plaats van 1500 meter. Waar de Olympische vaak de nationale toppers trekt, is de kwart meer geschikt voor de geoefende traitleet met minder zwemervaring. De snelste man kwam in precies 2 uur over de finish, de eerste vrouw deed er 2 uur en 22 minuten over.

De Achtste afstand, ofwel de sprint

De Achtste is logischerwijs de helft van de Kwart: 500 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen, en 5 kilometer lopen. Deze afstand trekt vooral beginnende triatleten en de sprintspecialisten. Het laagdrempelige karakter nodigt vooral lokale triatleten uit, waarvan velen voor het eerst meededen. Niet verwonderlijk dus dat dit onderdeel veruit het meeste publiek trok! Toch kwam de snelste man uit Blokker en de snelste vrouw uit Delft.

Finish

De finish vond plaats op de Wolfskamer, waar de atleten een figuurlijk warm onthaal kregen. Aan elke triatleet werd er gelukkig ook een koude handdoek uitgereikt, iets wat geen overbodige luxe was met deze hitte. De warmte heeft een aantal ‘slachtoffers’ geeisd. Enkele tientalle atleten moesten verzorgd worden in de EHBO-tent, waarvan een viertal er redelijk ernstig aan toe was. Afgezien van een aantal lekke banden, was de Triathlon Huizen verder vrij van ongelukken.

Blijf ook op Huizer hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alles wat in Huizen gebeurt? Volg dan de fotografen Inge Jansen, Vincent Snoek, Larisa Landré en Henk Heijnen op het Huizer fotoblog OpHuizerhoogte. Dagelijks zie je hier nieuwe foto’s uit Huizen en lees je de laatste nieuwtjes uit ons dorp.
Like ons op onze Facebookpagina en mis niets.

Foto’s:  Inge Jansen, Larisa Landré en Henk Heijnen

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter