Wandelen over landgoed Oud-Bussem

Oud Bussem

De Historische Kring Huizen organiseert samen met software bedrijf SAS een wandeltocht over het terrein van oud Bussum. In 1993 is “Oud-Bussem” gekocht door SAS, een Amerikaans softwarebedrijf. Dit bedrijf heeft het landhuis gerestaureerd en in gebruik genomen als kantoor.  Zowel het landhuis als het park zijn Rijksmonument en worden als zodanig onderhouden en beheerd. Vrijdag 14 juni zal Jan Loggen van de SAS een rondleiding geven over het landgoed.

Oud Bussem

Landgoed ‘Oud-Bussem’, heeft een bewogen geschiedenis. Gesticht in 1628 door de Amsterdamse koopman Thymen Hinlopen. Vanaf 1730 tot 1825 ging het over in wisselende eigenaren.
In 1825 kocht Abraham Bredius (eigenaar van de kruitfabriek in Muiden) het landgoed. Dat tot ruim 300 ha werd uitgebreid.  Onder Bredius zijn veel landschappelijke beplantingen aangebracht. De oude Beukenlanen in het Bikbergerbos, Oud-Bussem en de Beek dateren uit die periode.
Begin 1900 brak er een periode aan van versnippering. Delen van ‘Oud-Bussem’ werden verkocht. Rond 1920 kocht Van Leeuwen Boomkamp ‘Oud-Bussem’. Het oude Heerenhuys werd gesloopt, en een groot landhuis in historiserende stijl werd gebouwd. Na 1945  heeft tot de jaren  ‘70  een hemofiliekliniek in het landhuis gezeten.

Oud Bussem


Er wordt verzameld om 16.30 uur bij het grote witte landhuis aan de Flevolaan. Deelname is gratis, maar opgeven is nodig i.v.m. gelimiteerde deelname.
Aanmelden kan met de mail info@historischekringhuizen.nl of telefonisch via 5260580.

Blijf ook op Huizer hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alles wat in Huizen gebeurt? Volg dan de fotografen Inge Jansen, Vincent Snoek, Larisa Landré en Henk Heijnen op het Huizer fotoblog OpHuizerhoogte. Dagelijks zie je hier nieuwe foto’s uit Huizen en lees je de laatste nieuwtjes uit ons dorp.
Like ons op onze Facebookpagina en mis niets.

Foto’s: Vincent Snoek.

SnacklandVoor Jou Uitgezocht

4 Reacties

 • Reageer
  Frans R. Bianchi
  10 juni 2019 op 21:28

  In interessante aankondiging wandeling landgoed Oud Bussem staat “Na 1945 heeft tot de jaren ‘70 een hemofiliekliniek in het landhuis gezeten. De aanduiding na 1945 schept mijnsinziens verwarring. Data m.b.t. hemofiliekliniek kunnen accurater.
  Op 26 juni 1964 werd de hemofiliekliniek officieel geopend door Koningin Juliana. Deze kliniek in Huizen was de eerste kliniek ter wereld voor hemofiliepatiënten.

  Op 10 maart 1971 overleed Van Creveld plotseling. Zijn naam blijft echter verbonden met de zorg voor de hemofiliepatient. In 1976 moest de Van Creveld Kliniek in Huizen sluiten. De kliniek vond onderdak bij ziekenhuis Berg en Bosch in Bilthoven. Sinds 1993 is de Van Creveld Kliniek gevestigd in het UMC in Utrecht.

  Opmerking Frans R. Bianchi:
  Nota bene. De moeder van de kinderarts Simon van Creveld komt voor in de Groningse familie lijn van de moeder van mijn drie halfbroers.

 • Reageer
  Annet
  12 april 2020 op 10:32

  Het is van Leeuwen Boomkamp!! Graag de achternaam zonder streepje veranderen.

 • Reageer
  Willem Drost
  4 juni 2020 op 19:44

  De informatie over het landgoed is wel heel summier.
  Geschiedenis van voor en tijdens tweede wereldoorlog.
  Het heeft in de jaren na de tweede wereldoorlog dienst gedaan als kinderziekenhuis voor het
  Toenmalige Binnengasthuis uit Amsterdam .
  Ik zelf heb er vanaf eind 1953 tot medio 1954 in de grote serre gelegen.
  Met mooi werden naar buiten gereden.Er stond op zolder een geweldige spoortrein
  Verder herinner ik een zuster Geijl als directrice . Er zullen vast nog wel meer ex patïenten zijn Hoewel veel geen hoge levensverwachting had.

 • Reageer
  Jack van Dijk
  4 mei 2022 op 16:03

  Ik heb in 1952 een halfjaar in de buitenkliniek voor kinderen (van het Binnengasthuis) gelegen.
  Ik kan me ook herinneren dat we zomers met mooi weer met bed en al op het grote balkon werden gereden.
  Zuster Geijl kan ik me ook nog herinneren. Op zolder was ook een prachtige opengewerkte klok.

 • Laat een reactie achter