Pas op: overstekende eenden!

Het is weer oppassen geblazen langs de singels van Huizen: de eenden steken daar te pas en te onpas de wegen over op zoek naar voedsel, zoals hier op de Huizermaatweg. Vooral op wegen waar mensen graag hard rijden, zoals hier ook het geval is, kan een groep terugvluchtende dieren voor piepende remmen zorgen. Wees dus verstandig, en matig je snelheid. Ook fietsers moeten goed oppassen: op de fietspaden zijn de eenden minder voorzichtig dan langs de wegen.

Overwinterende eenden

Wilde eenden overwinteren in Nederland. Vandaar dat er dan altijd meer eenden lijken te zijn: het zijn er ook echt meer. Het voedsel bestaat vooral uit waterplanten en gras, en laat gras nou net zijn wat wij veel langs onze hoofdwegen hebben! Om te voorkomen dat ze al te vaak oversteken kunnen buurtbewoners of passanten de watervogels ook bijvoeren. Let er alleen wel op ze niet alleen brood te voeren, dat is te eenzijdig.

Een paar tips voor voeren van de Vogelbescherming:

  • Voer zo min mogelijk brood. Een kapje oud brood kan weinig kwaad, maar houd het beperkt, geen hele broden!
  • Bied de dieren variatie als je wilt bijvoeren: doperwten, mais of ander graan (kippenvoer!). Er is zelfs speciaal eendenvoer te koop.
  • Voer niet te veel, het moet opgaan waar je bij staat.

Blijf ook op Huizer hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alles wat in Huizen gebeurt ? Volg dan de fotografen Inge Jansen, Vincent Snoek en Larisa Landré op het Huizer fotoblog OpHuizerhoogte. Dagelijks zie je hier nieuwe foto’s uit Huizen en lees je de laatste nieuwtjes uit ons dorp.
Like ons op onze Facebookpagina en mis niets.

Foto’s: Larisa Landré

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter