Vogels op de uitkijk

Wie kent ze niet? De vier palen op de pier van Huizen? Bij het ontwikkelen van dit nieuwe stukje kust – waarbij natuur gecompenseerd moest worden voor de aanleg van het enorme parkeerterrein bij het Nautisch Kwartier, toen nog opstapplaats voor het veer naar Almere – zijn er allerlei vogeleilandjes aangelegd. Met het idee dat daar veel vogels zouden broeden zouden er vast ook veel vogelkijkers komen. En daarom werd in de plannen een vogelkijkhut opgenomen. Precies op de plek waar deze vier palen nu staan.

Onaf Huizen

Waarom de vier palen er staan is niet precies duidelijk. Waarom het nooit doorgegaan ook niet. Wel is duidelijk dat de palen in een traditie passen waar Huizen tot in het vorige decennium stug aan vasthield: het aanleggen van voorzieningen die niet af of net niet goed/groot genoeg zijn. Zo hadden we een zwembad dat te klein was voor wedstrijdzwemmen, sportzalen die te laag waren voor sporten op een hoger niveau, een boulevard die nooit een boulevard is geworden, een groot gat in het centrum dat nu eindelijk het Keuhof wordt… Er zijn vast nog meer voorbeelden!

In gebruik door vogels

In ieder geval weten de vogels wel raad met deze palen. Zij kijken dan niet uit naar soortgenoten, maar naar bedreigingen terwijl ze af en aan naar de grond vliegen om daar hun hapje bij elkaar te scharrelen. Zo hebben de palen toch nog nut, naast het feit dat ze bijna een kunstwerk op zich zijn.

Blijf ook op Huizer hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alles wat in Huizen gebeurt ? Volg dan de fotografen Inge Jansen, Vincent Snoek en Larisa Landré op het Huizer fotoblog OpHuizerhoogte. Dagelijks zie je hier nieuwe foto’s uit Huizen en lees je de laatste nieuwtjes uit ons dorp.
Like ons op onze Facebookpagina en mis niets.

Foto’s: Larisa Landré

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter