Programma 4e Huizer Havenfestival

Gelukkig gaat het havenfestival toch door, en hoe ! Rijkswaterstaat, de Koninklijke Marine en de KNRM pakken flink uit tijdens deze 4e editie op zaterdag 16 september.
havenfestival
In de industriehaven meert de Zr. Ms. Gouwe aan, een 28 m lange, 8 m brede en 2,70 m diepe Kustsleepboot van de Koninklijke Marine. Aan de kade van de Oude Haven liggen de RWS 1, een uit 1912 daterende zeilklipper van 30 meter en vroeger door Rijkswaterstaat gebruikt als boeienlegger en meteen daarachter de voormalige reddingsboot van de KNRM, de Johanna Louisa uit IJmuiden.
Alle 3 de schepen staan open voor publiek.

Rond de Oude Haven en het Nautisch Kwartier beloofd het weer een drukte van belang te worden. Niet alleen vanwege de traditionele Bottermarkt waar bijna 150 standhouders hun opwachting maken om hun waren aan te prijzen, maar ook omdat de kade van de Oude Haven en de havenkom in het nautisch Kwartier opgevuld worden met een tiental oude sleepboten en een 20-tal andere bijzondere historische schepen.

E-motion- spannende innovaties

Nieuw is ook de invulling van het parkeerterrein dat vroeger voor de presentatie van de Old Timers gebruikt werd. Dit jaar presenteren zich nu een aantal fabrikanten en distributeurs van elektrisch aangedreven auto’s, motoren, scooters en e-bikes, alsmede bedrijven die voor meer milieuvriendelijk energievoorzieningen kunnen zorgdragen. Dit onderdeel met de naam E-motion festival is niet alleen een show van de nieuwste elektrische auto’s, maar biedt ook de kans om de elektrisch aangedreven tweewielers en brommobielen ter plekke uit te proberen.

Aan de Loshaven is een Activity Zone ingericht waar gedurende de dag allerhande activiteiten verzorgd worden, waaronder een lunchconcert van de Brassband Prinses Irene en diverse demonstraties.

Optimist on Tour

Ook voor het eerst kunnen kinderen vanaf een jaar of zes, mits ze kunnen zwemmen, gratis kennismaken met de zeilsport. Tijdens de Optimist on Tour, een promotie van het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond, liggen er een 12 kleine zeilbootjes (Optimisten) klaar, waarmee onder deskundige begeleiding van een aantal instructeurs van de Watersportvereniging Gooierhaven een half uur gevaren kan worden in een afgezet deel van de Industriehaven.

Dit is een unieke kans om je kind op een leuke manier eens kennis te laten maken met de zeilsport.

Zang, dans & varen

Zoals ook in eerdere jaren treden er ook nu de gehele dag diverse shantykoren op, zijn er klederdracht demonstraties, zijn er oude ambachten te bewonderen, kan de Botterwerf en de smederij bezocht worden en kan men een vaartocht met een authentieke botter maken.

Fun for Kids

Op de Botterwerf is een speciale ruimte ingericht om je peuter, kleuter of kind te (laten) vermaken. Er kan aan een “bootje” geknutseld worden, er staan springkussens, ze kunnen op een simulator een vaartocht op een waterscooter maken, geschminkt worden of in een grote doorzichtige bal over het water lopen. E.e.a. gebeurt onder begeleiding van de Stichting Kinderopvang Huizen.

Ook kunnen ze bij de oude Ambachten een eigen echt houten klompje schilderen. Voor het gebruikmaken van de kinderactiviteiten wordt een kleine vergoeding gevraagd, ter dekking van de kosten.

Kunst & Cultuur

Ook dit jaar zijn er weer de Kunstmarkt, de oude ambachten, de kinderspelen en de palingroker. Om alle geboden attracties te complementeren is het nog de moeite waard om te melden dat dit jaar ook de Waterzuivering haar poorten voor het publiek opent en rondleidingen en voorlichting geeft.

Kofferbakmarkt

Naast alle activiteiten is er aan het begin van de Loskade toch nog ruimte gevonden voor een Kofferbakverkoop voor particulieren. Spullen verkopen tijdens deze dag? Er zijn nog enkele plekken over.

Info en reserveren via http://www.havenfestivalhuizen.nl/kofferbakverkoop

Een heerlijk familie-uitje

Kortom het hele havengebied bruist van de activiteiten voor jong en oud op 16 september van de 10.00 tot 17.00 uur, een gezellig dagje uit voor het hele gezin!

Het Havenfestival Huizen is een initiatief van Stichting Huizer Botters.

www.havenfestivalhuizen.nl

Blijf ook op Huizer hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alles wat in Huizen gebeurt ? Volg dan de fotografen Inge Jansen en Vincent Snoek op het Huizer fotoblog OpHuizerhoogte. Dagelijks zie je hier nieuwe foto’s en lees je de laatste nieuwtjes uit het dorp. Like ons op onze Facebookpagina en mis niets.

foto Inge Jansen

 

 

 

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter