Open dag Stichting Huizer Botters

De Stichting Huizer Botters zal op zaterdag 22 april van 10.30 tot 17.30 uur haar poorten van de werf openen voor een bruisende open dag. Het belooft een leuke, spannende en avontuurlijk dagje uit te worden voor het hele gezin maar ook voor de sponsoren en “vrienden” van de Stichting Huizer Botters. De afgelopen wintermaanden is er met veel plezier gewerkt door een groot aantal vrijwilligers om de historische botters en de botterwerf weer klaar te maken voor het nieuwe vaarseizoen. Een goed moment om het resultaat aan alle bewoners van de regio en belangstellenden te laten zien.

Open dag Huizer botters: heel veel te doen en te zien

Bezoekers kunnen (tegen een geringe bijdrage) meevaren op één van de drie botters op het Gooimeer. Aan de kade ligt een botter voor bezichtiging waar uitleg wordt gegeven over het visserijverleden van de bottervloot van de Zuiderzee. Er worden rondleidingen gegeven, er is live muziek van “Paddy’s Passion”, Janine van der Hulst-Veerman signeert haar nieuwe boek “Gevangen wind” over het visserijverleden van Huizen. Natuurlijk is er een drankje met een Huizer Mannetje, wordt er verse paling gerookt door Gré Tijmes en de smederij heeft ook haar deuren geopend. In de tent wordt getoond hoe vroeger netten werden “gebreid” en hoe de zeilen werden genaaid voor de Huizer botters.

Voor de jeugd van 12-18 jaar is er naast de botters ook een originele schouw: de HZ 274 te bewonderen. De jeugdafdeling van de Stichting Huizer Botters  (“De Bramzijgers”) van de Stichting bestaat uit een aantal enthousiaste leden die zorgen voor het onderhoud en het bemannen van deze unieke schouw. Ook zijn de prille vorderingen te zien van het “Bouw je Bootje” project  gericht opvoor 10 á 12 jarigen, dat vorige week gestart is.

De vrijwilligers van de stichting  geven rondleidingen en uitleg over de oude scheepsmodellen en gereedschappen maar kunnen bezoekers ook alles vertellen over het afhuren van één of meerdere botters voor bedrijfsuitjes, familiefeesten e.d.  Naast de opstapdagen die er het hele voorjaar en zomer plaats vinden is het dit seizoen ook mogelijk een botter af te huren voor speciale dagtochten. Zo is er tijdens de open dag op 22 april voor jong en oud iets te zien, te doen en te beleven op de botterwerf die ook nu weer gratis bezocht kan worden.

Botters: cultureel erfgoed in Huizen

De afgelopen jaren heeft de botterwerf, mede door het organiseren van het  Havenfestival Huizen, een belangrijke rol vervuld binnen de gemeente Huizen.  De open dag is daarom het moment om de bewoners maar ook de sponsoren en “vrienden” van de Stichting Huizer Botters te begroeten en kennis te laten maken met ons nationaal cultureel erfgoed.

Dit cultureel erfgoed is iets waar Huizen trots op kan zijn. De Stichting heeft zich tot doel gesteld om ook de jeugd kennis te laten maken met de historie van dit erfgoed en het zeilen met traditionele schepen. Immers de jeugd heeft de toekomst en zij zullen later betrokken worden bij het beheer van deze stoere schepen en traditionele werf.

Bezoekers die enthousiast zijn geworden over deze unieke locatie en de botters van de Stichting Huizer Botters  kunnen zich aanmelden als vrijwilliger, sponsor, vriend of “Bramzijger”. Meer informatie: kijk even op de website van de Stichting Huizer Botters: www.huizerbotters

foto’s Inge Jansen

Blijf op Huizer hoogte

Wil je ook weten wat er in Huizen gebeurt en te doen is ? De fotografen Inge Jansen en Vincent Snoek brengen Huizen iedere dag van A tot Z in beeld. Volg ons dan op onze facebookpagina en kijk met ons mee.

 

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter