De cruiseschepen komen er aan


Er is een nieuwe stap gemaakt voor de komst van de riciercruiseschepen naar de haven van Huizen. Het college wil de gemeentelijke werkhaven geschikt maken voor riviercruisevaartschepen en motorcharters. Het plan is om de faciliteiten dit jaar te realiseren. Zo is de haven van Huizen voor 1 januari 2018 klaar voor de schepen. Dit plan vraagt om een investering. Deze investering wordt voorgelegd aan de gemeenteraad in haar vergadering van 16 maart aanstaande. Wethouder Economie en Toerisme Marlous Verbeek: “Ik ben blij met deze nieuwe stap in het realiseren van riviercruisevaart in Huizen. De gevraagde investering levert veel moois op voor het toerisme in Huizen. De komst van ‘cruisetoeristen’ zal ook bijdragen aan onze lokale economie en aan de werkgelegenheid in Huizen.”

Besluit over investeringskrediet
De raad gaat een besluit nemen over het totale investeringskrediet van € 415.000. Die investering is nodig voor het geschikt maken van de haven. Het kredietvoorstel is als volgt opgebouwd:
– Subsidie van de Provincie Noord-Holland, van € 200.000. Vanuit het project ‘Water als economische drager’.

– Een intentieverklaring van de Zwitserse rederij RSR Schiffahrt AG. Zij willen €125.000 bijdragen aan de realisatie. Ook zijn er afspraken over gereduceerde havengelden en ligplaatswaarborgen.

– Een investering door de gemeente zelf, van € 90.000. De jaarlijkse kosten, waaronder de afschrijving van de gemeentelijke investering, zullen naar verwachting (na een ingroeiperiode) gedekt kunnen worden uit de te ontvangen vergoedingen van de schepen.


De Huizer werkhaven aanpassen
Als de gemeenteraad instemt en als er een overeenkomst is met rederij RSR Schiffahrt AG, zullen de werkzaamheden zo snel mogelijk starten. De bestaande drijvende steiger wordt aangepast. Deze wordt geschikt gemaakt voor de ontvangst van grote en kleine cruiseschepen en motorcharters. Er zijn vier nieuwe afmeerpalen nodig, met voldoende trekkracht voor maximaal twee schepen van maximaal 135×12 meter. Ook wordt er gedacht aan de nodige veiligheidsvoorzieningen. Daarnaast komen er speciale krachtstroomvoorzieningen en watervoorzieningen voor het bunkeren van water.

Mooie nieuwe bestemming
Wethouder Marlous Verbeek: “Huizen ligt strategisch uitstekend voor de internationale riviercruisevaart. Onze haven heeft een centrale ligging voor uitstapjes in de regio Gooi en Vecht. Onze gemeente ligt op maar 1,5 uur varen van Amsterdam. Ook Almere en Utrecht zijn goed bereikbaar. We kunnen dus een mooie nieuwe bestemming worden in het internationale ‘riviercruisetoerisme’ en voor mensen die op wandel- of fietsvakantie gaan met kleinere schepen. We hopen in de nabije toekomst veel vakantiegangers welkom te heten in Huizen.” Uit onderzoek van Amsterdam Cruise Port blijkt dat de Nederlandse riviercruisevaart groeit. Vooral internationale toeristen van 50 jaar en ouder boeken dit soort vakanties.

Planning
De werkzaamheden worden naar verwachting eind 2017 afgerond. Het daadwerkelijke afmeren van cruiseschepen in de haven van Huizen zal naar verwachting vanaf 2018 geleidelijk op gang komen.

cruiseschepen

Blijf op Huizer hoogte

Iedere dag nieuwe foto’s en de laatste nieuwtjes. Wil je ook op Huizer hoogte blijven ? like dan onze facebookpagina en kijk met ons mee…

foto’s Inge Jansen

 

Voor Jou Uitgezocht

3 Reacties

 • Reageer
  Erik
  14 februari 2017 op 12:47

  Zijn ze gek geworden? Cruiseschepen zijn een van de meest vervuilende objecten die er bestaan. Net zoveel als ruim 10 miljoen autos, per dag. Ze zouden ze overal moeten verbannen.

 • Reageer
  itsme
  19 februari 2017 op 15:04

  Wat zijn dat ” riciercruiseschepen” ?

 • Reageer
  John
  20 oktober 2017 op 08:31

  Zorg dan ook aub Wethouder voor een doorgaande fietsverbinding Gooimeerdijk over /door de haven; doorgaande toeristen raken het spoor bijster bij de zeilschool.

 • Laat een reactie achter