Duurzaam schoolgebouw Dr. Maria Montessorischool geopend

Duurzaam schoolgebouw Dr. Maria Montessorischool Huizen

De kinderen gaan natuurlijk al sinds halverwege augustus weer naar school, maar vandaag was de officiële opening van de Dr. Maria Montessorischool. Het schoolgebouw heeft het afgelopen jaar een uitgebreide renovatie ondergaan, een deel is gesloopt. Hiervoor is nieuwbouw in de plaats gekomen die goed aansluit bij het originele gebouw, dat ooit een MULO en een belastingkantoor was. De Dr. Maria Montessorischool is het eerste aardgasvrije en nagenoeg energieneutrale bestaande schoolgebouw in Huizen.

Het nieuwe gedeelte van de school

Duurzaam aardgasvrij

Het grootste deel van het schoolgebouw dateert uit de jaren vijftig en is grondig gerenoveerd en geïsoleerd. Voor het lage deel van de school (groep 1 en 2) loonde het niet om te renoveren. Dit deel is daarom gesloopt en herbouwd met een extra verdieping erop. Hierdoor is er meer ruimte gecreëerd om de twaalf groepen goed te huisvesten. Op het hellende dak aan de voorzijde (op het zuiden) zijn 138 zonnepanelen geplaatst voor de energievoorziening. De school is duurzaam aardgasvrij gemaakt.

Duurzaam schoolgebouw Dr. Maria Montessorischool Huizen
Rondleiding door de school

Verwarmen en koelen

De gasleidingen zijn verwijderd en het gebouw wordt nu door middel van een heteluchtsysteem verwarmd of gekoeld. Dat laatste bleek in de warme septemberdagen hard nodig! De Dr. Maria Montessorischool beschikt over een geavanceerd ventilatiesysteem dat CO2-gestuurd is. Wanneer er teveel CO2 (uitstoot adem) in het lokaal aanwezig is, zorgt het systeem voor voldoende schone lucht. Ook heel fijn in tijden van corona. De school is anders ingedeeld dan voorheen; het is een semi open schoolgebouw geworden. Er zijn leerpleinen waar omheen 2 tot 4 lokalen zijn gesitueerd. Tussen leerplein en lokalen is transparantie zodat dit als één geheel wordt ervaren. Dit past goed bij het Montessori-leerconcept.

CO2-concentratie

Frisse, open school

Het schoolbestuur gaf Bureau Bos uit Baarn de opdracht om voor een duurzaam en energieneutraal schoolgebouw te zorgen. Het gebouw moest van een ‘Frisse scholen D-predicaat’ naar B. ‘Frisse scholen B’ is een programma dat hogere eisen stelt aan het binnenklimaat en wordt voorgestaan door de gemeente Huizen. Alle partijen (school, Bureau Bos, HLE-Bouw, gemeente e.a.) hebben zeer constructief met elkaar samengewerkt. Wethouder Marlous Verbeek is verheugd over het eindresultaat. “De Dr. Maria Montessorischool is de eerste bestaande school in Huizen die nagenoeg energieneutraal en aardgasvrij is. Dat past volledig in ons streven naar een duurzame gemeente. De leerlingen kunnen nu in een gezonde omgeving de basis voor hun toekomst leggen.”

Duurzaam schoolgebouw Dr. Maria Montessorischool Huizen
Ook al het meubilair is nieuw
Cadeau van overkoepelende organisatie Talent Primair
Duurzaam schoolgebouw Dr. Maria Montessorischool Huizen
Cadeau van de gemeente

Blijf ook op Huizer hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alles wat in Huizen gebeurt? Volg dan de fotografen Inge Jansen, Vincent Snoek, Larisa Landré en Henk Heijnen op het Huizer fotoblog OpHuizerhoogte. Dagelijks zie je hier nieuwe foto’s uit Huizen en lees je de laatste nieuwtjes uit ons dorp.
Like ons op onze Facebookpagina en mis niets.F

Foto’s en tekst: Larisa Landré

I-TAXI

Voor Jou Uitgezocht

Geen reacties

Laat een reactie achter