De jurk van Jannetje


Jannetje Bakker trouwde met Evert van den Born. Namen die de Huizers veel zeggen en de buitenluiers direct als Huizers zullen bestempelen.
Tja, na hoeveel generaties ben je een Huizer? Deze namen gaan in ieder geval al ver terug.
Het geslacht Van den Born kwam begin 18 e eeuw naar Huizen. En heeft inmiddels veel nazaten die mee zullen lezen .

Willem van den Born kocht de Huizer korenmolen van Gerritje van Wessel. En daarmee vestigde dit molenaarsgeslacht uit Putten zich in het dorp. De overige molenaars van de familie verspreidde over het hele land en in ’t Gooi onder andere ook in Naarden. Zoon Evert van den Born nam de molen over van zijn vader en runde samen met zijn vrouw en neef het molenbedrijf. In 1872 overleed Evert door een ongeluk in de molen. Het was het eerste jaar van de Gooi- en Eemlander die daar uiteraard aandacht aan besteedde. Een molenaar was iemand met status, en dat kwam natuurlijk in de krant.
Jannetje van den Born-Bakker, ookwel ‘Jansje van de Molenberg’ genoemd, zette samen met haar neef Hendrik van den Born het werk voort. Zij overleed in 1915.
Daar valt nog veel meer over te vertellen. Maar waar ik naartoe wil is haar jurk.
De jurk van Jannetje.

huizer museum


Deze jurk gaat al een tijdje mee. De familie heeft het belangrijk genoeg gevonden de jurk meer dan 100 jaar te bewaren. De jurk verraadt het leven wat hij heeft gehad.
Het is een Kornetjurk. Hij is versteld en versteld en versteld, gescheurd en verkleurd.
De naden zijn broos, hangen kan hij niet meer en zelfs de verstellappen zijn kapot.
We krijgen niet de indruk dat (klein)kinderen hebben gespeeld in de jurk dat deze jaren is gedragen als verkleedjurk of iets dergelijks.
Jannetje is een Huizer vrouw. De Huizer vrouw is een propere vrouw, daar staat ze om bekend. Maar deze jurk is niet ‘mooi’. En dat leidt tot discussie.
In de museumwereld wordt een dergelijke jurk gezien als een bijzonder object dat het verhaal vertelt over het leven van deze vrouw. Een object dat alleen al door zijn verschijningsvorm leidt tot nadenken over ‘hoe het was’. Een jurk waarin een vrouw ‘woonde’ die vele voorouders van de Huizer families heeft gevoed.
Omdat deze jurk niet ‘mooi’ is, gingen er geluiden op dat die jurk niet tentoongesteld ‘mocht’ worden. Zo zou de Huizer vrouw er ‘niet netjes op staan’ en we Jannetje geen eer aan doen. Het kan toch niet zo zijn dat we de indruk zouden wekken dat de Huizer vrouw er zo bij heeft gelopen.
U snapt al, 2 totaal verschillende standpunten.

Een museum vertelt verhalen. Immaterieel erfgoed. Aan de hand van materieel erfgoed wordt een verhaal vertellen veel gemakkelijker. Voorbeelden uit de geschiedenis die identificatie gemakkelijker maken. Moeilijke woorden, maar eigenlijk heel eenvoudig. Je kunt je beter voorstellen hoe het geweest is, als je de oude voorwerpen of objecten bij het verhaal ziet.

De tand des tijds is niet mild voor de jurk geweest en dat maakt hem prachtig! Ik vind het een eer dat we met behulp van de jurk die behoorde tot een hardwerkende Huizer vrouw, het verhaal van de laatste molenaarster van Huizen mogen vertellen.
De jurk is geschonken aan het museum voor de tentoonstelling ‘Koren op de molen’.
Hij hoort wat mij betreft tot de topstukken van de Huizer schatkamer. Niet omdat hij mooi is van schoonheid, maar omdat de schoonheid zit in het verhaal van de jurk.

Nienke de Wit – directeur Huizer Museum

jurk van jannetje huizen

De expositie “Koren op de Molen” is nu te zien in het Huizer Museum. Hierin is natuurlijk van alles terug te zien over de Huizer Molen, waaronder de jurk, maar ook van alles over de molens uit de regio. Klik hier om naar de website van het Huizer Museum te gaan voor nog meer informatie.

Blijf ook op Huizer hoogte

Wil je op de hoogte blijven van alles wat in Huizen gebeurt? Volg dan de fotografen Inge Jansen, Vincent Snoek, Larisa Landré en Henk Heijnen op het Huizer fotoblog OpHuizerhoogte. Dagelijks zie je hier nieuwe foto’s uit Huizen en lees je de laatste nieuwtjes uit ons dorp.
Like ons op onze Facebookpagina en mis niets.

Foto’s: Inge Jansen en archief Huizer Museum

Voor Jou Uitgezocht

1 Reactie

 • Reageer
  Schaap
  21 februari 2019 op 16:06

  Had ook een paar rokken en jurk achtergelaten bij het huizermuseum
  Was volgens mij ok al 100 jaar oud
  Van mn opoe geweest
  Maar museum had geen interesse
  Omdat er luize eitjes inzat
  Zouden die beestjes nog gaan leven na zeker 60 jaar?
  Koffer is nooit open geweest
  En het zat in zakken….
  Mij nog steeds een raadsel….

 • Laat een reactie achter